hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat alá vonnák a köztisztviselőket

  • hvg.hu

Átírná a köztisztviselőkre és más, jelentősebb állami források felett rendelkező alkalmazottakra vonatkozó vagyonbevallási szabályokat a kormány. A tervek szerint a vagyonosodási vizsgálatoknál ugyan az az eljárás vonatkozna a köztisztviselőkre is, mint amit az APEH másokra is alkalmaz – mondta el a hvg.hu-nak Draskovics Tibor. A tervezet októberben kerülne a parlament elé.

Civil szervezet az adózókért

A kormány civil szakértőkből létrehoz egy adóügyi tanácsadó testületet, amely az APEH elnöke és a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka mellett fog működni. A testület a két szervezet mindennapi gyakorlatát fogja elemezni, és javaslatokat fog megfogalmazni. A rendszer működésének előnyére válhat, ha nemcsak egy bürokratikus korlátja van egy hivatalnak, hanem egy civil is – vélekedett az Adózóna kérdésére Draskovics Tibor.

A tervezett új szabály szerint a köztisztviselőknek egyszer kellene vagyonnyilatkozatot adniuk, ezt követően pedig a vagyonváltozást kellene csak bejelenteniük. Visszaélés gyanúja esetén a munkáltató a jövőben felkérné az érintett köztisztviselőt: az adóhatóságtól kérjen vagyongyarapodási vizsgálatot maga ellen. Ha ezt nem teszi meg, munkaviszonya automatikusan megszűnne – értesült a Népszabadság.


A tervezet a korrupció visszaszorítását szolgálná, a jelenlegi szabályozás egyszerűsítése és hatékonyságának növelése mellett – mondta el a hvg.hu kérdésére Draskovics Tibor. Ma mintegy 400 ezer vagyonbevallás központosítottan tárolt és ilyen formában kezelhetetlen, ezért szükséges lenne a rendszer egyszerűsítése – tette hozzá a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárcanélküli miniszter.


A köztisztviselők, és más jelentősebb állami források felett rendelkező alkalmazottak vagyonbevallási szabályaira vonatkozó javaslatot a kormány októberben nyújtaná be egy csomagban a pártfinanszírozási és a pályázati pénzek döntésében közreműködők összeférhetetlenségére vonatkozó törvényjavaslattal együtt.


A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink