hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi után adózik a nyugdíjas munkavállaló?

  • Szabó Zsuzsanna

A nyugdíj melletti munkavállalás adózásával kapcsolatban az utóbbi időben érkezett olvasói kérdésekre igyekszünk választ adni. Összefoglaljuk, hogyan kell bevallást készíteni a nyugdíj mellett szerzett jövedelemről, és kitérünk a 2008-ban várható változásokra is. 

 A nyugdíjából csak annak kell adóznia, aki kiegészítő tevékenységet űz, vagyis munkát vállal. A nyugdíj ugyanis adóterhet nem viselő járandóság, azaz önmagában (ha más jövedelem nincs) nem adózik, így adóbevallást sem kell beadni róla – közölte az adóhivatal munkatársa az Adózóna kérdésére.

Munkavállalás esetén azonban a bevalláson a kiegészítő kereset mellett a nyugdíjat is fel kell tüntetni. Ebben az esetben az adóalapot a nyugdíj és a szerzett jövedelem együttesen adják. A személyi jövedelemadót (szja) a két jövedelem összege alapján az szja-táblában megadott kulcs szerint kell kiszámítani, de az így kiszámított adót csökkenti a nyugdíj összegének adótábla szerinti adója, vagyis ezt le kell vonni a kiszámított adóösszegből. 

Mivel az szja-tábla 1 700 000 forintnál vált 18-ról 36 százalékos kulcsra, a nyugdíj plusz a kereset összevont összege 1 700 000 forintos éves jövedelemszintig 18 százalékos kulccsal, a maradék pedig 36 százalékos kulcs szerint adózik. Ha valakinek a nyugdíja például évi 1 400 000 forint , és emellett még 500 ezer forintos éves jövedelme van, az adóalapja 1 900 ezer forint lesz. Ebből az 1 400 000 plusz az 500 ezer forintból 300 ezer (vagyis összesen 1 700 000 forint) 18 százalékos kulcs szerint , a maradék 200 ezer forint pedig 36 százalékos kulccsal adózik.  A végleges, befizetendő adóösszeg úgy jön ki, ha az így kiszámított adóból levonjuk az 1 400 000 forint, vagyis a nyugdíj összegének 18 százalékát.

Emellett azonban még járulékfizetési kötelezettség is terheli a munkát vállaló nyugdíjast. Április 1-jétől ugyanis már nemcsak a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell megfizetnie a bére után, hanem a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot is.

Némi ellentételezést jelenthet azonban, hogy a járulékfizetéssel további „nyugdíjjogokat” lehet szerezni. Így minden munkában eltöltött nyugdíjas év – az éves rendszeres emelésen felül – a járulékalapot képező kereset 0,4 százalékával növeli a nyugdíj összegét.

A jövő évtől azonban újabb változások várhatók. A 62 évesnél fiatalabb munkát vállaló nyugdíjasok esetében életbe lép egy korlátozó szabály, amely a 62. életév betöltésekor veszti érvényét. Eszerint a munkát vállaló nyugdíjasnak attól a hónaptól kezdve, amikortól az adott évi keresete meghaladja az év első napján érvényben lévő minimálbér éves „keretét“ (a havi bér tizenkétszeresét), le kell mondania a nyugdíjáról az adott év végéig. 

Mindaddig tehát, amíg az adott évi keresete e jövedelemszinten belül marad, korlátozás nélkül felveheti a nyugdíját. Ahogy azonban túllépi a „keretet”, a következő hónaptól az év végéig „szüneteltetnie” kell a nyugdíj felvételét. Ha a keretösszeget éppen decemberben lépi túl, akkor a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetnie.

Mindez azokra vonatkozik, akik 2007. december 31. után mennek nyugdíjba. Az ekkor már saját jogú nyugdíjasok „türelmi időt” kapnak, esetükben ez a szabály 2010. január 1-jétől lép életbe, és csak abban az esetben, ha akkor még nem múltak el 62 évesek.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink