hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lesz jövőre ingatlanadó

  • MTI

Nem lesz jövőre ingatlanadó, de az önkormányzatok segítséget kapnak, hogy értékalapon vessék ki az eddig is így kivetett telek- és építményadót - mondta Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja pénteken, megerősítve a Világgazdaság információját.

Az MSZP-frakció döntött úgy, hogy nem lesz jövőre ingatlanadó, és tudomásom szerint az elnökség is így határozott - közölte a kormánypárti politikus, megjegyezve: 2008-ra vonatkozik ez a javaslat, és még a koalíciós partnerrel is egyeztetni kell.
 
Kérdésre válaszolva a képviselő azt mondta, nem vonják össze a kommunális, az építmény- és a telekadót, illetve az üdülők után kivetett adót, és megmaradnak az eddigi ingatlanhoz kötődő adók. Arra a kérdésre, hogy ezek az adók nem is lesznek értékalapúak, Kékesi Tibor közölte: a telek- és építményadót jelenleg nem csak négyzetméter, hanem értékalapon is ki lehet vetni. Megjegyezte: úgy tudja, négy önkormányzat élt ezzel eddig.
 
Az MSZP-s képviselő szerint a törvényi feltételrendszer nem segíti ennek a kivetését, és ebben lehet támogatni az önkormányzatoknak. Kékesi Tibor azt mondta, olyan "mankókat" adhatnak az önkormányzatoknak, amivel egyszerűsítik, könnyítik az értékalapú adó megfogalmazását a helyi rendeletben. Tudjanak úgy is dönteni az önkormányzatok, hogy ne négyzetméter, hanem forgalmi érték alapján vetik ki ezeket az adókat - fűzte hozzá.
 
Az MSZP politikusa a luxusadó értékhatárának csökkentésével kapcsolatban azt mondta, még nem alakult ki végleges álláspont, de jelenleg erősebb az elképzelés, amely szerint nem kell csökkenteni az értékhatárt. Arra a felvetésre, hogy a luxusadó hatályát nem tervezik-e kiterjeszteni a vállalkozások tulajdonában lévő lakás célú ingatlanokra, Kékesi Tibor közölte: ez a javaslat felmerült, de még nincsen döntés. Korábban olyan tervek voltak, hogy luxusadó értékhatára 100 millióról 50 millió forintra csökken.
 
Annak kapcsán, hogy az ingatlanadó szerepel a koalíciós szerződés mellékletében, Kékesi Tibor azt mondta: szakmailag ő is helyesnek tartja az értékalapú ingatlanadót, illetve az ingatlanhoz kötődő adók egyszerűsítését, de számos probléma merült fel, ami azt mutatja, hogy ezt most "nem praktikus" bevezetni. Mivel a részletek nincsenek kidolgozva, nem tudták felmérni, milyen hatása lenne az ingatlanadó bevezetésének, ezért ezt most hirtelen meglépni több bajt okozna - fűzte hozzá.
 
A júliusban aláírt koalíciós szerződés mellékletében szerepel az értékalapú ingatlanadó bevezetése, az ingatlantartáshoz és a tulajdonváltáshoz kapcsolódó közterhek egyidejű átalakításával, 2008. január 1-i hatállyal.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink