hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: a gyógyszertörvény módosításra szorulna

  • adozona.hu

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006-os „Gyógyszer-gazdaságossági törvény” kihirdetése óta számos, a törvény értelmezésével kapcsolatos kérdés merült fel. Bár egyes értelmezési kérdések hivatalos álláspontja már ismert, a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakemberei úgy vélik ezeket a problémákat csak törvénymódosítással lehet megoldani.

A külföldi illetőségű adóalanyok esetén például nem egyértelmű a befizetési kötelezettség teljesítése. A Gyógyszer-gazdaságossági törvény ugyanis meghatározza, hogy a törvényben meghatározott befizetési kötelezettségek alanya a forgalomba hozatali engedély jogosultja, azonban arra nem tér ki, hogy az adóalany miként tudja teljesíteni befizetési kötelezettségét, ha külföldi illetőségű – hívja fel a figyelmet a PwC adó- és jogi hírlevelében.


A külföldi illetőségű adóalanyok esetében továbbra is kérdéses, hogy milyen módon lehetne figyelembe venni a befizetési kötelezettségeket a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmények tekintetében. A törvény ugyanis abból a vélelemből indul ki, hogy a gyógyszer magyarországi forgalmazásából származó anyagi előnyök a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultjánál realizálódnak, miközben az esetek többségében a valóságban a magyarországi forgalmazásból származó nyereséget a vállalatcsoporthoz tartozó más társaság szerzi meg. Ennek következtében azokban az esetekben, amikor nem a külföldi adóalany a tényleges haszonhúzó, az illetősége szerinti államban problémákat okozhat a magyar adó ráfordításként történő elszámolása – mutat rá a PwC. 


További értelmezési problémát vet fel a befizetési, illetve a visszafizetési kötelezettség összegének meghatározása. Ugyan az OEP honlapján már jelent meg iránymutatás a kötelezettségek kiszámítási módjára vonatkozóan, azonban a kiadott számítási módszer számos kérdésre továbbra sem ad választ – jegyzi meg az adótanácsadó cég. Így például az adókötelezettség egészét tekintve lényeges eltéréseket okozhat, hogy a fizetési kötelezettségeket az egyes vállalatok szintjén vagy az egész vállalatcsoport szintjén kell meghatározni. 


Az adatszolgáltatás folyamatával kapcsolatosan felvetődik továbbá, hogy a helytelen adatok miatti téves kötelezettség-teljesítés okán kit sújt szankció. A kötelezettség kiszámításához szükséges adatokat ugyanis az OEP szolgáltatja a társaságok számára, ezért továbbra is kérdéses, hogy amennyiben az adóalany rendelkezésére bocsátott OEP-adatok hibásak, és ennek következtében az adóalany nem megfelelő összeget fizet be, ki viseli ennek következményeit.


A Gyógyszer-gazdaságossági törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban megalapozott alkotmányossági aggályok is felmerülhetnek. A törvény ugyanis vélhetően több ponton is sérti az arányos közteherviselés elvét, valamint a hiányos, pontatlan szabályozási rend miatt nem teszi lehetővé az adóalanyok számára a jogkövető magatartást.


Az ismertetett problémákkal összefüggésben a PwC szakemberei már többször nyújtott be hivatalos állásfoglalás iránti kérelmeket, ezért egyes értelmezési kérdésekkel kapcsolatban a hivatalos álláspont már ismert. Összességében azonban az említett gondokat jogszabályértelmezés útján nem lehet megoldani, ezért úgy a PwC szakértői úgy gondolják, hogy a törvény több rendelkezése továbbra is módosításra szorul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink