hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat: 30 millió az ágyneműtartóban

  • MTI/Adózóna

A vagyonosodási vizsgálatok száma nő, már 12 ezer felett van a folyamatban lévő ügyek száma, sok vállalkozóból lett foglalkoztatott, nőtt az szja-ból és a társasági adóból befolyó összeg is, ahogy a tb járulékból is többet fizettek be 2007 első félévében, mint tavaly. A gázártámogatást igénylők között találtak magas jövedelműeket is. Az APEH első félévét értékelték.



Forrás: Adózóna.hu
Ágyneműtartójában őrizte 30 millió forintos megtakarítását az az ember, aki végül egy vagyonosodási vizsgálat alanya lett. Azt állította, hogy a pénzt az apjától kapta 1997 januárjában – az édesanya és a testvérek tudta nélkül –, tízezer forintos címletekben. A történet azonban több ponton is sántított: a tízezer forintos 1997 júniusában került csak forgalomba, ráadásul a legtöbb papírpénzt 1999-ben lecserélték, s a vizsgált személy nem tudta bizonylatokkal igazolni, hogy a bankban váltotta volna be a pénzt az új bankjegyekre. 

Jelenleg több mint 12 ezer vagyonosodási vizsgálat van folyamatban, 25,5 milliárd forintos adóhatósági megállapítás történt és 2000 esetben született már jogerős ítélet. Hétmilliárd forint adó- és mulasztási bírságot, valamint késedelmi pótlékot szabtak ki. „A lendület tovább visz minket, év végéig lezárjuk a tízezer vagyonosodási vizsgálatot, és természetesen jövőre folytatjuk” – hangsúlyzta Szikora János, az APEH elnöke az adóhatóság első félévének értékeléskor, hozzátéve, hogy volt olyan magánszemély, akinél 364 millió forintos, és olyan vállalkozás is, ahol 381 millió forintos adómegállapítás történt, ehhez hozzájön még a bírság és a pótlék.

Az adóhivatal által kezelt összes államháztartási bevétel 4 012 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, ami 635 milliárd forinttal, 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - mondta Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke. Sikeresnek nevezte az adóhivatal első félévi tevékenységét, mivel összességében időarányosan teljesültek az éves előirányzatok. A növekmény kétharmada a hagyományosan kulcsfontosságúnak tekinthető kiemelt adónemek bevételéből származott.

Az általános forgalmi adó befizetés 1 665,8 milliárd forintot tett ki, ami 208,7 milliárd forinttal több a bázis időszakénál. A visszaigénylések a tavalyi 624,8 milliárdról 727,6 milliárdra emelkedtek, így a 938 milliárdos nettó bevétel 106 milliárdos növekményt mutatott. A személyi jövedelem adóból 801 milliárd folyt be az első félévben, 45,3 milliárddal több mint 2006 első hat hónapjában. A társasági adó bevétel 201 milliárdot tett ki, ami 10 milliárddal haladta meg a bázist.

Tavaly 68 ezer vállalkozás szűnt meg, ebből főállású 28 ezer volt vállalkozó volt, akikből 17 ezren alkalmazottak lettek – hangzott el a sajtótájékoztatón arra utalva, hogy a színlelt szerződéssel foglalkoztatottak és kényszervállalkozók száma csökkent, a gazdaság fehérítése érdekében hozott törvénymódosítások, intézkedések meghozták eredményesek – vélik az adóhatóság munkatársai.

Az adóalanyok száma nem változott jelentős mértékben, az első félévben valamivel több, mint 50 ezer új belépőt (gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély) regisztráltak, és 36 ezren szüntették meg tevékenységüket.

[[ Oldaltörés: Felszámolások, járulékok, gázártámogatások ]]
Idén, az első félévben az adóhatóság 16 százalékkal kevesebb fizetésképtelen gazdálkodó ellen kezdeményezett felszámolási eljárást, mint 2006 azonos időszakában. Ugyanakkor 2007 első felében másfélszer több, 3925 cég indított végelszámolást, mint tavaly ilyenkor. „Ez azonban csak a vállalkozások nyolc ezreléke” – hangsúlyozta Szikora János.

A munkavállalóknak módjuk van járulékadataikat lekérdezni, vagyis tájékozódhatnak arról, hogy munkavállalójuk fizeti-e utánuk a járulékokat. Egyelőre nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel, a csúcs áprilisban volt, akkor közel 20 ezer adóalany részéről érkezett 29486 lekérdezés. Bejelentés azonban nem érkezett az adóhivatalhoz azzal kapcsolatban, hogy valaki hiányt vagy a fizetés elmaradását tapasztalta volna. „Sok tartalék van még a lekérdezés lehetőségében” – mondta az APEH-elnök.

Idén 43 százalékkal több, összesen 3 millió 447 ezer szja-bevallást kapott a hivatal (ebből 388 ezer egyéni vállalkozó). A bevallások háromnegyedét az internetről letöltött programmal töltötték ki, és 453 ezret interneten továbbítottak az adóhivatalnak.

Az APEH elnöke elmondta, hogy a társadalombiztosítási járulékból 1 488,3 milliárd folyt be, szemben az előző év hasonló időszakának 1 260,3 milliárdjával. A munkaadói járulékból a bázis időszakhoz képest 8 milliárddal több, 100 milliárd forint, míg munkavállalói járulékból 17,5 milliárddal magasabb összeg, 45,7 milliárd forint érkezett be az adóhatóság számlájára.

A Társadalombiztosítási Alapokat érintő kötelezettségek és befizetések eltitkolásának, illetve elmulasztásának feltárására irányuló több mint 40 ezer ellenőrzés során feltárt nettó járulékkülönbözet meghaladja a 7 milliárd forintot, ami 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábban feltártnál.

Az adóminimalizálói adózói körben - akik évek óta csak a minimális adót fizették be - elvégzett több mint 2 600 vizsgálatból minden második megállapítással zárult. A feltárt nettó adókülönbözet 33,5 milliárd forint, csaknem tíz százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A gázártámogatás kapcsán is folynak az ellenőrzések. A Magyar Államkincstártól 180 ezer igénylő adatait kapta meg az APEH és vetette össze saját adatbázisával. Voltak, akik az APEH-nél vallottak be magasabb jövedelmet, míg mások a támogatást kérő adatlapon írtak többet, mint adóbevallásukba. Tíz olyan igénylőt is találtak, akiknél vagyonosodási vizsgálat is folyt, kilenc esetben adóhatósági megállapítással zárult.

Az APEH 2007 első hat hónapjában 814 bűncselekménnyel kapcsolatban tett büntetőfeljelentést, 56 százalék adócsalás, illetve csalás gyanúja, 23 százalékát magánokirat-hamisítás miatt. Az elkövetési érték megközelíti a 10 milliárd forintot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink