hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor nem hajthat végre az APEH?

  • adozona.hu

Egy jogszabály-módosítás következtében 2006. július 17-től elérhető a végrehajtás azonnali felfüggesztése. Ha az adózó közigazgatási perben kéri a bíróságot, hogy függessze fel a végrehajtást, még nem szünetel az eljárás; de ha a bírósági kereset egy példányát az adóhivatalnak is elküldi, akkor igen.

Eddig a törvényi szabályozás szerint az adózó az adóhatósági végrehajtás felfüggesztését bíróságon kérhette. Ám a kérelem benyújtásától (a hivatal tudomására jutásától) az elbírálásig terjedő időszak alatt az adóhivatal jogszerűen végrehajthatta követelését, ugyanis a keresetnek nem volt halasztó hatálya. Aggályos volt az is, hogy az ezidő alatt megvalósított végrehajtás a bíróság esetleges kedvező ítélete miatt okafogyottá válhatott.

A 2006. július 17-től hatályos módosítás ezt a helyzetet változtatta meg, mivel egyértelműen kimondja, hogy az adóhivatal nem végezhet végrehajtást a felfüggesztési kérelem tudomására jutásától az elbírálásig eltelt idő alatt.

Mindezek ellenére adószakértőnk arra figyelmeztet, hogy bár a felfüggesztés tárgyában benyújtott kérelem időpontjától nem lehet végrehajtani, a felfüggesztést az adózónak az adóhivataltól is kérelmeznie kell. Ha az adózó csak bírósághoz fordul, és nem kéri a végrehajtás felfüggesztését az APEH-tól, a végrehajtás nem szünetel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ekhós bevétel vállalkozási formája

Lepsényi Mária

adószakértő

Magánszemélyként tevékenység végzése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink