• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Kényszertörlés alatt álló kft. ügyvezetőjének "leszázalékolása"

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy adott személyt a rehabilitációs hatóság a komplex minősítés során B2 minősítési kategóriába sorolta, rokkantsági ellátásra jogosult. Teljes munkaidős közalkamlazotti jogviszonyban dolgozik, illetve van egy egyszemélyes kényszertörlés alatt álló kft.-je. A közalkalmazotti jogviszonyában kérelmezett egy nap fizetés nélküli szabadságot, amelyet engedélyeztek is részére. A jogszabályban meghatározott egyéb jogosultsági feltételekkel rendelkezik. A nagy kérdés, hogy egy kényszertörlés alatt álló kft.-ben hogyan "viselkedik" a biztosítási jogviszonya? Tudjuk, hogy alap esetben ha valaki fizetés nélküli szabadságot kér és van egy egyszemélyes kft., ahol ő személyesen közreműködő tag, akkor az "lép be" keresőtevékenységnek. A szóban forgó kft. ellen adótartozás miatt a NAV végrehajtást rendelt el, majd a cég adószámát törölték 2017 szeptemberében, ezután 2018 januárjában a Cégbíróság elrendelte a kényszertörlési eljárást, amely jelenleg is tart. A nyilvános cégtár szerint a Cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánította 2017. novemberében. A cég már több mint két éve "lóg a levegőben", tevékenységet nem folytat. Ebben az esetben "belép-e" a fizetés nélküli szabadságon lévő kft.-tag biztosítása (keresőtevékenysége)? Ami akadályt gördítene a rokkantsági ellátása igénylésének? Köszönöm szakértelmét!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close