• Táskai Katalin
Hozzászólások 0

Rebate és jóváírás

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egy "A" társaság (amely árukészletéről egyedi sorozatszám-szerinti naprakész nyilvántartást vezet) árukészletet ad el "B"-nek és “C”-nek is (amelyek szintén), "B" és “C” pedig továbbadja "D"-nek (amely viszont már nem tartja nyilván így az árukészletét), és utóbbi cég fogja a lánc végén értékesíteni a termékeket. “D” cég így több szállítótól vásárol egyidőben, de piaci okokból “C”-vel való kapcsolatát megszakította, és most csak “B”-vel áll kapcsolatban, így mikor az 1-2 évvel ezelőtt vásárolt, de még garanciális termékeket a vevők meghibásodás miatt visszahozzák, akkor “D” azokat visszaadja “B”-nek, és ezzel egyidőben le is vonja a termékek értékét “B” következő fizetendő számlájából. Viszont ezen termékek egy jó része nem “B”-től érkezett, hanem “C”-től. Ezután “B” a hibás termékeket visszaviszi a gyártó "A” társaságnak, és szeretné visszakapni az értéküket, hiszen “D” levonta ezt tőle. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben “A” társaság mikor jár el helyesen: – rebate-t ad “B” kereskedőnek a korábbi termékek értékében, és számviteli levelet/értesítőt készít, melyet mindkét fél (“A” is és “B” is) elfogad, aláír, és az áfa hatályán kívüli tételként – “A” társaság egyéb ráfordításként, “B társaság pedig egyéb bevételként – lekönyveli, de tételesen nyilvántartja az átadott tételeket és az érte kapott rebate összegeket, – jóváíró számlát állít ki “B”-nek, lemínuszolva belőle a hibás tételeket – ez önrevíziót okoz mindkét cégnél, – vagy "B" állít ki áfás számlát "A"-nak? Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close