1

Külföldi fuvar áfája

Kedves Adózóna szakértő! Az alábbi kérdésekben kérném szíves segítségét: 1.) Nem adóalany részére, valamint külföldön kiállító magyar adóalanynak (adószámos vállalkozásnak) végzett import fuvarozás áfája és számlájának tartalma valóban a kiindulási hely szerinti országban alkalmazott mértéket és adatokat kell tartalmazza? 2.) Nem adóalany részére, valamint külföldön kiállító magyar adóalanynak (adószámos vállalkozásnak) elvégzett fuvarfeladat miatt be kell jelentkezni az érintett ország adóhatóságánál mint vállalkozás, adószámot kell kérni, áfát kell fizetni és bevallani? 3.) Az EU országaiban áfabevallást akkor is meg kell tenni, ha az aktuális időszakban nem adóalany részére, valamint külföldön kiállító magyar adóalanynak (adószámos vállalkozásnak) nem vállaltunk semmilyen fuvarfeladatot és nem keletkezett ilyen bevételünk? (nullás bevallás) 4.) Mi ezekre a kérdésekre a válasz akkor, ha szállítmányozó működik közre a magánszemély vagy kiállító cég és a fuvaros között? 5.) Ha szállítmányozó szervezi a munkát, akkor neki is be kell jelentkeznie az EU más országaiban adóalanynak és kell kérnie adószámot? 6.) Hogy működik a számlázás a fuvaros-szállítmányozó, és szállítmányozó-megbízó esetekben (áfatartalom tekintetében) a nem adóalany vagy külföldön kiállító adóalany esetében? 7.) Ha nem adóalany részére, valamint külföldön kiállító magyar adóalanynak (adószámos vállalkozásnak) végzett import fuvarozás számláját sima magyar 27%-os áfával állítják ki, azt bünteti-e a NAV?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close