• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Ingatlan bérbeadása rövid távra

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem a jelenlegi helyzetben a budapesti, belvárosi lakását szeretné bérbe adni. Akár órákra is. A társasház beleegyezését adta már ehhez. A lakást, amely exkluzívan felújított, a szomszédos ingatlaniroda és közjegyző iroda is használná, mivel nekik pici az alapterületük, és tárgyalások esetén, több főnél – előre egyeztetett időpontban – használni szeretnék. Vagy egyéb esetekben pároknak is bérbe adná, szintén csak órákra. De az sem kizárt, hogy hétvégente akár egy éjszakára, vagy többre is. A hosszú távú ingatlan-bérbeadás feltételeinek ez biztosan nem felel meg, azonban abban sem vagyok biztos, hogy ez "szálláshely-bérbeadás". Mivel fontos, hogy minden szempontból legálisan, akár számlaképesen szeretné e tevékenységét folytatni, ezért kérem a T. Szakértő segítségét, hogy Ön szerint a fent leírtak megfelelnek-e a szálláshely-bérbeadásnak, mert ez esetben működési engedélyt kell kiváltani rá az illetékes ónkormányzatnál, vagy pedig ez esetleg ingóság bérbeadásának minősül? Ez utóbbit a NAV ügyfélszolgálaton javasolták, de megnyugtató indoklást nem kaptam. Ha szálláshely-bérbeadás, és saját tulajdonú az ingatlan, akkor választhat-e rá átalányadózást, és idegenforgalmi adót kell-e vajon beszednie, ha például 2 éjszakára bérlik ki tőle? Amennyiben ingóbérbeadásnak minősül adózási szempontból, akkor jól gondolom, hogy személyi jövedelemadó és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége is keletkezik? Köszönettel: Poós Izabella


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close