• Nyirati Tímea
Hozzászólások 0

Euro árfolyam értékesítésnél, ha van rögzített árfolyam

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlan hasznosítással foglalkozó kft. értékesítette egyik ingatlanját. Az eladó az MNB árfolyamot választotta a számviteli politikájában, be is jelentette ezt anno a NAV felé. Az értékesített ingatlan vételárát egyrészt forintban határozták meg, másrészt euroban egy, az adásvételi szerződésben rögzített aznapi fix árfolyamon. A vevő a vételár előlegét forintban utalta át – szerződés szerint. A vevő a vételár többi részét euroban egyenlítette ki, szintén a szerződésnek megfelelően. Amikor a vételár megérkezett az eladó bankszámlájára, az eladó az ingatlanértékesítés számláját euroban állította ki a teljesítés napján érvényes MNB árfolyamon. Ezt vajon helyesen tette így? Áfa szempontjából (ugyan használt ingatlan, áfamentes értékesítés), de az áfabevallásban milyen árfolyamon kell beállítania, a szerződés szerinti rögzített árfolyamon, vagy a teljesítéskori MNB árfolyamon? Illetve a számviteli törvény szerint, a könyvelés szempontjából mi a helyes, ha az adásvételi szerződésben rögzített euroárfolyamon könyveljük, vagy a teljesítés szerinti MNB árfolyamon? A másik kérdés az előleg beszámítása a számlában. Mivel annak teljesítése anno forintban történt, ha az értékesítéskor azt euroba számítja át az eladó, azt milyen árfolyamon tegye? Mind a számviteli tv. mind az Áfa tv. szempontjából mi a helyes? Válaszukat előre is köszönettel!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close