Hozzászólások 0

Láncügylet – áfastátusz

A következő ügylet adózásának értelmezésében kérjük a segítségüket: Adott egy török cég („TR”), amelynek a birtokában van a megvásárlandó alapanyag. Ezt az alapanyagot vásárolja meg tőle egy szlovák társaság („SK”). A tranzakció során a „TR” cég a török adószámát használja, az „SK” cég pedig a szlovák közösségi adószámát használja. Az „SK” cégtől az alapanyagot egy magyar társaság („HU”) veszi meg. Ebben a tranzakcióban az „SK” cég továbbra is a szlovák közösségi adószámát kívánja használni. A „HU” magyar cég a szóban forgó alapanyagot tovább fogja értékesíteni egy svájci cégnek (továbbiakban „CH”), amely ezt a gyártási tevékenysége során fel fogja dolgozni. A svájci cég ebben a tranzakcióban a svájci adószámát kívánja használni. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan láncügylet fog kialakulni, amiben 3. országból indul az áru egyenesen egy másik 3. országba, a számlázás pedig 3. ország „TR” Kft. → EU-s cég „SK” → EU-s cég „HU” → 3. ország „CH”. A fuvar megrendelését és annak az összes költségét a szlovák „SK” cég fogja viselni. A vámolást és a belföldiesítést a svájci „CH” cég fogja elvégezni Svájcban. Ennek költségeit (vám és egyéb költségek) is ő fogja viselni, a svájci áfát is ő rendezi le a svájci adóhatósággal. Szerintük nem kell a magyar cégnek svájci adószámot kérni az ügylethez. Hogyan kell helyesen eljárnia a magyar cégnek, milyen adószámot használjon, történik-e valahol a láncban EU-s értékesítés, jók lesznek a svájci vámolás papírjai a bizonylatoláshoz?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close