• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Csed, gyed extra

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállaló állapotos lesz az első gyermekével és jogosult a csedre – amelyet meg is igényel –, de anyagi megfontolásból úgy döntenek, hogy a gyedet, már nem az édesanya veszi igénybe, hanem az édesapa, az édesanya nem megy vissza dolgozni, és közben újra állapotos lesz, akkor ilyen esetben jár a második gyermekre csed? Ha igen, akkor mi lesz az alapja? Lehetséges, hogy a gyedet újra az édesapa igényelje? Ha jól gondolom, fontos, hogy a második gyermek mikor születik – az első gyermeknek be kell töltenie a második életévet, hogy a gyest és a második gyermekre a csedet az édesanya tudja igényelni – mivel nem megoldható, hogy az elsőre az édesapa gyedet, a másodikra az édesanya csedet vegyen igénybe egyszerre. Megoldható, hogy második gyermekre miután a csed lejár, az édesapa megigényelje a gyedet és az első gyermekre, ha még nem töltötte be a 3. életévet a maradék időre gyest is megigényelje? Vagy ez nem szükséges, mert az első gyermekre az anya azt továbbra is kaphatja, függetlenül attól, hogy a másodikra az édesapa veszi igénybe a gyedet? Ameddig az édesanya az első gyermekével van otthon, és nem kap ellátást, fizetnie kell maga után egészségügyi hozzájárulást? Köszönöm válaszát!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close