• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Ingatlan-bérbeadás olyan magánszemélyként, aki katás egyéni vállalkozó is

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadásával kapcsolatosan merült fel az alábbi kérdésem. Adott egy magánszemély, aki (nem mellékesen) mellékállású katás egyéni vállalkozó is. Az ingatlanján lévő épületrészeket szeretné bérbe adni, melyek egy részét ő hasznosítja, mint egyéni vállalkozó, egy másik épületrészt azonban egy kft. (amelyben tulajdonosi részesedése is van msz-ként) bérelné. Katásként ingatlan-bérbeadást nem végezhet, illetve ingatlan bérbeadásával foglalkozó egyéni vállalkozó nem lehet katás, az egyértelmű. Első kérdésem: folytathat-e ingatlan-bérbeadást magánszemélyként az ahhoz kapcsolódó szabályokkal (áfamentesség, 10% költséghányad, kifizetői adómegállapítás)? A bérbeadást mindenképp magánszemélyként szeretné végezni, hiszen ő az ingatlan tulajdonosa. Ha igen, információim szerint, mivel egyéni vállalkozó, be kell jelentenie az ingatlan-bérbeadást, mint tevékenységet, hiszen adószámmal rendelkezik. Feltételezem, ezt a T101E nyomtatványon, abban a rubrikában tudná megtenni, ahol azon tevékenységeket kell felsorolni, amelyeket nem egyéni vállalkozóként végez (megjegyzem ÖVJT kódot nem találtam az ingatlan-bérbeadásra). Mit kell ebben az esetben a nyomtatványon megjelölni? Egyáltalán jól tudom, hogy be kell jelenteni? S ha a tevékenységet magánszemélyként folytatja, véleményem szerint számviteli bizonylatot kellene kiállítania. Vagy számláznia kellene, mert rendelkezik adószámmal (de hát nem azt a tevékenységet végezné...)? Számomra nem egyértelmű. Hogy jár el helyesen?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close