• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Családi gazdaság létrehozása, adózása

Tisztelt Szakértők! Adott egy főállású őstermelő és egy nem főállású őstermelő, aki egyben nem főállású katás egyéni vállalkozó is. Jelenleg mindketten kompenzációs felár mellett alanyi adómentességet választottak általános forgalmi adó tekintetében. 2020.01.01-től családi gazdaságot kívánnak létrehozni ketten, úgy hogy az eddig főállású őstermelő lesz a családi gazdaság vezetője. A családi gazdaság vezetője január 1-jétől az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint szeretné meghatározni. Jól gondolom, hogy mindketten kötelesek az áfafizetési kötelezettségüknek azonos módon eleget tenni, tehát január 1-jétől mindkettőjüknek „áfásnak” lenni? Ha mindketten „áfások”, akkor mivel 1-1 „áfás” adószámmal rendelkeznek, és mindkettőjük állít ki számlát a saját nevében, illetve a nem főállású tag egyéni vállalkozó, így mindketten kötelesek áfabevallás tenni? A mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeikkel és költségeikkel mindkettő tag az szja-bevallás „12”-es lapján számol el, függetlenül attól, hogy a nem főállású tag egyéni vállalkozóként a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya? A nem mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeikkel és költségeikkel az egyéni vállalkozó a kisadózókra vonatkozó szabályok szerint, a főállású tag pedig önálló tevékenységből származó jövedelemként számol el az szja-bevallásában? Köszönettel, Kiss Zoltán


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close