Hozzászólások 0

Kiva és az értékcsökkenés példákkal c. cikkhez kapcsolódó kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti témával kapcsolatban korábban állásfoglalást kértem a NAV-tól. Válasza " Amennyiben az adózó a számviteli szabályok szerint az adott eszközt már a kisvállalati adó választása előtt teljesen leírta, akkor esetében a kivaalanyisága megszűnését követően társasági adóalanyként a szóban forgó eszközök társasági adóbeli „nyitóértéke” a kivaalanyiságot megelőző utolsó adóévben meghatározott, a Tao. törvény 4. § 31/a. pontja szerinti számított nyilvántartási értékkel egyezik meg, tekintve, hogy abból levonást – számviteli értékcsökkenés elszámolása híján – nem tud érvényesíteni. Mindezek azt jelentik, hogy az adott adózó kivaalanyisága esetleges megszűnését követően lényegében „ugyanott” folytatja majd társasági adóalanyként a kérdéses tárgyi eszközök adóalapnál történő leírását, ahol „abbahagyta” a Tao. törvény szerinti értékcsökkenési leírás a Tao. törvény 7. § (1) bekezdés d) pontja értelmében adóalap-csökkentő tételt képez; mivel pedig a számvitelben már nem számol el értékcsökkenést, így a Tao. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontja szerinti növelő tétel nem merül fel. Mindaddig azonban – amint az már említésre került –, ameddig az adózó a kiva alanya, az adóalapban nem érvényesít „értékcsökkenést”, tekintve, hogy a kiva alapja 2017-től az egyes tőke- és osztalékműveletek korrigált eredményén és a személyi jellegű kifizetéseken alapul" E szerint az 1. számú pédában az adóalapot csökkentő tétel a kivás időszak alatt 0, 2017-ben pedig 1372.Várom válaszukat, tisztelettel: V. Zs.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close