• LÁZÁRNÉ VIDA ERIKA
Hozzászólások 0

Nyílt végű pénzügyi lizing áfájának levonhatósága

Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni a következőben. Egyéni vállalkozó (áfás) nyílt végű lizingszerződés keretében személygépkocsit bérel. A személygépkocsi nem minősül kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek. (magánhasználat is megvalósul). A szja-törvény 11. számú mellékletének III./8. pontja szerint a személygépkocsi bérleti vagy lízingdíja címén a költségként figyelembe vehető összeg több személygépkocsi esetén sem haladhatja meg a vállalkozói bevétel 1 százalékát, egyébként ilyen címen az egyéni vállalkozó költséget (például értékcsökkenést) nem számolhat el. A kamat áfamentesen, a tőketörlesztés 27 százalékos áfával szerepel a számlán. Ha a bevétel maximum 1 százalékát lehet a költségek között elszámolni, úgy a kamat, mint a tőke vonatkozásában, az e feletti rész adóalapot nem képező kidásként kerül elszámolásra a pénztárkönyvben. Jól értelmezem-e, hogy a tőkére felszámított áfából is csak az 1 százalékra eső részt lehet levonásba helyezni? (Akkor, ha a céges és magánhasználat aránya megengedi.) Ha például ez az arány 95 százalékban céges, 5 százalékban magánhasználat, akkor is elenyésző a levonásba helyezhető áfa az 1 százalékos korlát miatt. Adóalapot nem képező kiadásba helyezett összegből nem lehet áfát levonásba helyezni, hiába mondja az áfatörvény a céges és magánhasználat arányában történő levonhatóságát. Jól gondolom? Köszönöm válaszukat: Lázárné Vida Erika


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close