• Gallai 99 Kft. Lala
Hozzászólások 0

Telephelyépítés használati jogért cserébe

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Ügyfelem, egy építőipari kft. elhatározta, hogy telephelyet épít. Ezt a következő formában tervezi megvalósítani: A kft. családi vállalkozás (férj, feleség 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal). A tulajdonosok kft.-je építi fel a telephelyet a tulajdonosok (magánszemélyek ugyancsak 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal) tulajdonában levő ingatlanon. A telephely felépítéséért a tulajdonosok 15 év használati jogot adnak a kft.-nek cserébe. A tulajdonosok közül a férj katás egyéni vállalkozó is. Kérdésem, hogy mi a legegyszerűbb megoldás a fenti telephelyépítésre és a cserébe ugyanerre a telephelyre adott 15 éves ingatlanhasználati jog adózására és számviteli megoldására vonatkozóan? Kell-e bruttó módon számlázni az épületet a kft.-nek, illetve az ingatlanhasználati jogot a magánszemélyek oldaláról a kft.-nek? Az ingatlanhasználati jog esetében az egyszeri díjért cserében működhet-e a 15 évig történő használat? (További bérleti számlázás már nem lenne.) A használati jog értékesítése áfás szolgáltatás-e? Esetleg egy szerződéssel elég-e az ingatlanépítés és az ingatlanhasználati díj különbségét számlázni, vagy esetleg elég-e csak a szerződés, ha a felépített telephely és a használat ennek fejében történik majd? Ha szükséges bruttó módon a számlázás, akkor a magánszemély bevételével szemben költségként csak a telephely értékcsökkenése vehető-e figyelembe, vagy a kft. által kiállított számla teljes összege?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close