• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Számla kötelező (áfa) adattartalma

Tisztelt Adózóna! Kérdésünk: KÖTELEZŐ-E feltüntetni a számlán az áfateljesítés időpontját folyamatos szolgáltatás esetén KÜLÖN IS, vagy elegendő, ha a vonatkozási (számviteli) időszakra hivatkozunk? Értelmezésünk szerint az áfatörvény 169. § g pontja csak hivatkozást kér a kiállítás dátumától eltérő teljesítési időpontról, azaz a vonatkozási időszak feltüntetése elegendő. Háttér: sajnos a számlázó programunk csak késéssel tudná kezelni, hogy főszabály helyett (szinte minden esetben - sic!) továbbra is a fizetési határidő az áfateljesítés időpontja (kivéve, ha eléri/meghaladja a 60. napot, akkor az), ha utólag állítjuk ki a számláinkat, mert egy szolgáltatásfajtánknál viszont ELŐBB bocsátjuk ki (éves), ekkor a kiállítás kelte kellene, hogy legyen. A baj nem is ez, egyszerűnek tűnő IT kérés, de a programunk magát a speciális szolgáltatást nem képes jelenleg szétválasztani. Úgy döntöttünk, hogy nem nyomtatjuk rá a számláinkra az áfa-teljesítési időpontot, mondván, hogy azt semmilyen törvény nem kéri. A NAV három (különböző irányítószámon hívott) telefonos általános tájékoztatása szerint sem kell, de kérték, hogy állásfoglalásukkal erősítsük meg ezen véleményüket saját célunkra. Természetesen ügyfeleink nem így látják, s ez a legfontosabb, VALÓJÁBAN MI IS CÉLSZERŰNEK TARTANÁNK a bonyolultság miatt ráírni a számlára az áfateljesítés dátumát, de egyelőre csak szövegmezőben megy, nem automatikusan, s NEM MINDEGY, hogy CÉLSZERŰ, vagy TÖRVÉNYSZERŰ. Köszönettel: O.B.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close