• Névtelen kérdező
4

A közérdekű önkéntes tevékenységről

Vajon a 2005. évi LXXXVIII. törvény (Köt.) hatálya alá kötelező-e minden szervezetnek bejelentkezni, aki önkénteseket foglalkoztat? Vagy csak azoknak, amelyek a "fogadó intézmény" státusát igénylik, mivel nagyobb számban és folyamatosan várnak önkénteseket? Mert hiszen önkéntes munka más motivációk alapján is létezik! Úgy gondolom, hogy a törvény hatálya alá be nem jelentkezett szervezetek saját hatáskörben foglalkoztatott önkénteseit ezért nem is célszerű "közérdekű önkéntes tevékenységet végzők"-nek nevezni, hanem egyszerűen önkéntes segítőknek vagy közreműködőknek, olyan feladatok, tevékenységek kapcsán, amelyek elvégzésében, sikerében az önkéntesek személyes motivációval bírnak, azaz közvetve vagy közvetlenül érdekeltek. (Például lakóterületük rendben tartása, lakóközösségük kulturális életének támogatása, rászorult kor -és sorstársaik szociális megsegítése, ifjúsági tábor, játszótér, sportpálya létesítése stb.) Megkülönbözteti-e ezt a kétféle önkéntest (és foglalkoztatási lehetőségét) a mostani jogi szabályozás? A nem tág értelemben vett közérdekű, hanem az egyénit is bennfoglaló szűkebb közösségi érdekből (tehát személyes motivációk alapján) önkéntes munkát végzőkre vonatkozik-e valamilyen jogi szabályozás? Kell-e valamiféle szerződést kötniük azzal a szervezettel (például önkormányzat, iskola, civil szervezet), amelynek a szervezésében az önkéntes munkát végzik? S ha igen, mi ennek a kötelező megnevezése, formája, tartalma? Válaszukat előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close