39 találat a(z) szja-előleg cimkére

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Közeleg az őstermelők szja-előlegfizetési határideje Cikk

Az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek a negyedik negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségüket 2019. január 14-éig kell teljesíteniük (mert az egyébként esedékes határidő, január 12-e szombatra esik).

Minimálbér, garantált bérminimum – így nőnek a közterhek 2019-ben Cikk

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum 2019. évi növekedése kapcsán összefoglaltuk, hogy 2018-hoz képest hogyan változnak a közterhek munkaviszonyban, illetve egyéni és társas vállalkozásban. Ismertetjük azt is, mennyi lesz a táppénz és a gyermekgondozási díj felső határa.

Bérbeadás kifizetőnek Kérdés

Önálló tevékenység keretében mint magánszemély kft.-nek üzlethelyiséget adok bérbe. A kifizetőnek történő bérbeadásból származó bevételem adóelőlegével mint magánszemély elszámolhatok-e, nyilatkozhatok-e a kifizető felé, hogy negyedévenként a 15 százalék szja-előleg befizetésével önállóan számolok el? A megoldást az egyszerűsítés szempontjából gondoltam, azért, hogy a kifizetőnek ne kelljen vele foglalkozni, és a 08-as bevallással plusz munkát szerezni. A bérleti szerződésben ezen nyilatkozatot megtehetem-e, vagy mi lenne a helyes eljárás? Várom szíves válaszukat, köszönettel: Adózóna előfizető

Felszámolás lezárásakor munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. felszámolását 2018.04.26-i dátummal lezárta a felszámoló, a záró bevallások 1808,1865,1801 benyújtásra kerültek az adóhivatal felé. A záró anyagot, vagyonfelosztási javaslatot a bíróság 2018.10.02-i dátummal hagyta jóvá, ezzel a dátummal lett jogerősen befejezve a felszámolás. 6 fő volt munkavállalónak most lesz kifizetve a 2018.10.02-ai jogerőre emelkedett végzés alapján az elmaradt munkabére. Kérdésünk: a felszámolónak le kell-e vonnia a munkabér-kifizetésekből a járulékokat és az szja-előleget, és a 2018.04. hóra beadott nullás záró bevallását így önellenőriznie kell, vagy nem kell levonnia semmit, és a magánszemélyeknek kell ezt befizetniük az adóhivatal fel? Válaszukat előre is köszönöm.

Fizetővendéglátás kifizetői levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. elküldi a munkavállalóit egy fizetővendéglátó magánszemélyhez pihenni. A kft. fizeti ki a szállásdíjat. Kell-e a fizetővendéglátótól (szállásdíjból) személyijövedelemadó-előleget levonni? Hogy működik ez tételes átalányadózó esetében? Köszönöm!

Kifizető szja-előleg levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra vonatkozik, hogy van-e lehetősége a kifizetőnek eltekinteni a magánszemély (tehát nem egyéni vállalkozó, valamint nem mezőgazdasági őstermelő) részére kifizetett bérleti díj szja-előlegének a levonásától abban az esetben, ha a bérbeadó a bérleti szerződésben kikötötte, hogy a "bérleti díj tartalmazza a bérbeadó által fizetendő forrásadó összegét is"? Tehát a bérbeadó saját maga szeretné megfizetni a bérleti díj forrásadóját.

Adószámos magánszemélytől befogadott számla – kifizetői feladatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk adószámos magánszemélytől egyedi készítésű lámpákat rendelt meg. A magánszemély az elkészült termékekről 7-es adószámmal számlát bocsátott ki. Jól értelmezem, hogy az adószámos magánszemélytől költségnyilatkozatot kell kérnünk, és az általa kiállított számla után és a költségnyilatkozat figyelembe vételével adóelőleget és járulékkötelezettséget kell megállapítanunk, és ha a jövedelem meghaladja a minimálbér 30 százalékát, biztosítottá válik? Ha jól értem, ha például a kiállított számla értéke 400 ezer forint, a magánszemély 40 százalék költségelszámolásról nyilatkozott (160 ezer forint), a jövedelemtartalom így 240 ezer forint, a kifizetőnek ez után kell a 15 százalék szja-t, a 10 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot, a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot a magánszemélytől levonni és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót befizetni. Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Cég részére magánszemély adott kölcsönt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk részére egy magánszemély (teljesen független a cégtől) kölcsönt adott, melyet több részletben kifizettünk. A szerződés alapján a kamat az utolsó részlet kifizetése után esedékes. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalék volt. A mai napig kiszámoltuk a kölcsönre jutó kamatot, ezt a cég vezetője elutalta a kölcsönt adó magánszemély részére. Ebből a kamatösszegből kellett volna nekünk, mint cégnek bármilyen adót vonni és bevallani? Vagy a kölcsönt adó a saját szja-bevallásában jövőre ezt be tudja vallani, és meg tudja fizetni utána az szja-t, esetleg ehót? Köszönjük szépen a segítségüket!

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ingatlant ad bérbe magánszemély, kifizető részére. A magánszemély úgy állította ki a számlát, hogy azon nem tüntette fel a levont szja-t, és nyilatkozatot sem adott a kifizetőnek a költségelszámolás mértékéről. A kifizető az első időszakban ezért ki is fizette a teljes számla végösszegét (a 08-asban nem tüntette fel). Megtehetik-e a felek, hogy a korábbi számlákat nem módosítják aszerint, hogy azok tartalmazzák az szja mértékét, ezáltal csökken a kifizetendő összeg, illetve nem vonja le a kifizető az első időszak számláiban feltüntetett szja-t a következő számla nettójából?! Ha megtehetik, akkor a magánszemély a saját szja-bevallásban rendezné a megfizetendő szja-t.

Külföldi szerző adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kortárs irodalmi folyóiratban belföldi és külföldi szerzők írásai jelennek meg. Korábban megírt cikkekről van szó, amelyek után tisztán szerzői jogdíjként adózik a cég (szja+eho). Ugyanakkor akad olyan külföldi szerző, aki nem kéri a 15% szja-levonást, mondván, a saját országában fogja leadózni a jövedelmét, ezért csatol egy erről szóló nyilatkozatot. Kérdésem a következő: megteheti-e a magyar cég, hogy nem számfejti le emiatt a külföldi író jogdíját, illetve a NAV megbüntetheti-e a céget? Előre is köszönettel!

Ingóság felújításának elszámolása bérleti díj szja-előlegénél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Albérlet szja-előlegénél az ingóság felújítását, gondolok itt most egy kanapé újrahúzásáról, mennyire számíthatom be a költségeimbe? Van valami értékhatára ennek éves szinten, vagy maximálisan leírhatom az összes költséget? És ha esetleg újat vennék? Köszönöm!

Hibás a kifizetőtől kapott 16M30-as Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerzői jogdíjat kaptam kétszer az elmúlt évben, két önkormányzati szervtől. Szervezeti összevonás miatt idén egy darab M30-as érkezett 02.06-án, ez a 16M30-as igazolás tartalmazza egy intézmény és egy szaklap által folyósított összegeket is. A szaklaptól múlt évben kapott összeg nincs feltüntetve az összevont adóalapba tartozó jövedelmek között, csak a járulék alapjánál! Egyszerű magánszemély vagyok, tőlem ugyanúgy kellett volna szja-előleget vonni, mint ahogyan alkalmazottaknál a fizetéséből levonják. Egyéb okból szja-visszatérítést kérnék a 1653-as bevallás benyújtásával. Biztosan bekérik adóellenőrzésre az irataimat. A 7. és 18. sor összegében egyáltalán nem szerepel a szaklap által a bankszámlámra átutalt összeg. Még lenne idő a hibás M30-ast javítani, de ha a fülük botját se mozgatják, akkor hova fordulhatok a javítás érdekében, milyen törvényre, milyen paragrafusra hivatkozzak? A választ előre is köszönöm.

Bérleti díj magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy kft. üzlethelyisége után bérleti díjat fizet. A bérbeadó adószámos magánszemély, nem egyéni vállalkozó. Tudomásunk szerint ebben az esetben a kifizetőnek kell tőle levonni az szja-t, azonban a bérbeadó ezt nem engedi, nem veszi ezt tudomásul. Kérem, legyen szíves álláspontunkat megerősíteni. Tisztelettel: T.Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close