44 találat a(z) szja-előleg cimkére

Szerb biztosított foglalkoztatása Kérdés

Osztalék kifizetése ingatlanjuttatással Kérdés

Bérleti díj számlázása Kérdés

Adószámos magánszemély bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kiva – osztalék kivét Kérdés

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Közeleg az őstermelők szja-előlegfizetési határideje Cikk

Az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek a negyedik negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségüket 2019. január 14-éig kell teljesíteniük (mert az egyébként esedékes határidő, január 12-e szombatra esik).

Minimálbér, garantált bérminimum – így nőnek a közterhek 2019-ben Cikk

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum 2019. évi növekedése kapcsán összefoglaltuk, hogy 2018-hoz képest hogyan változnak a közterhek munkaviszonyban, illetve egyéni és társas vállalkozásban. Ismertetjük azt is, mennyi lesz a táppénz és a gyermekgondozási díj felső határa.

Bérbeadás kifizetőnek Kérdés

Önálló tevékenység keretében mint magánszemély kft.-nek üzlethelyiséget adok bérbe. A kifizetőnek történő bérbeadásból származó bevételem adóelőlegével mint magánszemély elszámolhatok-e, nyilatkozhatok-e a kifizető felé, hogy negyedévenként a 15 százalék szja-előleg befizetésével önállóan számolok el? A megoldást az egyszerűsítés szempontjából gondoltam, azért, hogy a kifizetőnek ne kelljen vele foglalkozni, és a 08-as bevallással plusz munkát szerezni. A bérleti szerződésben ezen nyilatkozatot megtehetem-e, vagy mi lenne a helyes eljárás? Várom szíves válaszukat, köszönettel: Adózóna előfizető

Felszámolás lezárásakor munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. felszámolását 2018.04.26-i dátummal lezárta a felszámoló, a záró bevallások 1808,1865,1801 benyújtásra kerültek az adóhivatal felé. A záró anyagot, vagyonfelosztási javaslatot a bíróság 2018.10.02-i dátummal hagyta jóvá, ezzel a dátummal lett jogerősen befejezve a felszámolás. 6 fő volt munkavállalónak most lesz kifizetve a 2018.10.02-ai jogerőre emelkedett végzés alapján az elmaradt munkabére. Kérdésünk: a felszámolónak le kell-e vonnia a munkabér-kifizetésekből a járulékokat és az szja-előleget, és a 2018.04. hóra beadott nullás záró bevallását így önellenőriznie kell, vagy nem kell levonnia semmit, és a magánszemélyeknek kell ezt befizetniük az adóhivatal fel? Válaszukat előre is köszönöm.

Fizetővendéglátás kifizetői levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. elküldi a munkavállalóit egy fizetővendéglátó magánszemélyhez pihenni. A kft. fizeti ki a szállásdíjat. Kell-e a fizetővendéglátótól (szállásdíjból) személyijövedelemadó-előleget levonni? Hogy működik ez tételes átalányadózó esetében? Köszönöm!

Kifizető szja-előleg levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra vonatkozik, hogy van-e lehetősége a kifizetőnek eltekinteni a magánszemély (tehát nem egyéni vállalkozó, valamint nem mezőgazdasági őstermelő) részére kifizetett bérleti díj szja-előlegének a levonásától abban az esetben, ha a bérbeadó a bérleti szerződésben kikötötte, hogy a "bérleti díj tartalmazza a bérbeadó által fizetendő forrásadó összegét is"? Tehát a bérbeadó saját maga szeretné megfizetni a bérleti díj forrásadóját.

Adószámos magánszemélytől befogadott számla – kifizetői feladatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk adószámos magánszemélytől egyedi készítésű lámpákat rendelt meg. A magánszemély az elkészült termékekről 7-es adószámmal számlát bocsátott ki. Jól értelmezem, hogy az adószámos magánszemélytől költségnyilatkozatot kell kérnünk, és az általa kiállított számla után és a költségnyilatkozat figyelembe vételével adóelőleget és járulékkötelezettséget kell megállapítanunk, és ha a jövedelem meghaladja a minimálbér 30 százalékát, biztosítottá válik? Ha jól értem, ha például a kiállított számla értéke 400 ezer forint, a magánszemély 40 százalék költségelszámolásról nyilatkozott (160 ezer forint), a jövedelemtartalom így 240 ezer forint, a kifizetőnek ez után kell a 15 százalék szja-t, a 10 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot, a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot a magánszemélytől levonni és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót befizetni. Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Cég részére magánszemély adott kölcsönt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk részére egy magánszemély (teljesen független a cégtől) kölcsönt adott, melyet több részletben kifizettünk. A szerződés alapján a kamat az utolsó részlet kifizetése után esedékes. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalék volt. A mai napig kiszámoltuk a kölcsönre jutó kamatot, ezt a cég vezetője elutalta a kölcsönt adó magánszemély részére. Ebből a kamatösszegből kellett volna nekünk, mint cégnek bármilyen adót vonni és bevallani? Vagy a kölcsönt adó a saját szja-bevallásában jövőre ezt be tudja vallani, és meg tudja fizetni utána az szja-t, esetleg ehót? Köszönjük szépen a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close