228 találat a(z) juttatás cimkére

Szövetkezet – közösségi alap II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző, azonos című kérdésemre (http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_6_Szovetkezet_kozossegi_alap_bln) adott válasszal kapcsolatban lenne kérdésem. A szövetkezet alapszabályában a közösségi alap felhasználására vonatkozóan az alábbi szerepel: "A szövetkezet az adózás utáni eredményének a közgyűlés által meghatározott részét közösségi alapba helyezi, amelyből a tagjai és azok hozzátartozói számára az alábbi támogatásokat nyújthatja: - szociális jutttatások - oktatási támogatások - kulturális támogatások - közművelődési tevékenységek támogatása - sporttevékenység támogatása A támogatási formákat valamennyi tag és hozzátartozója igénybe veheti. A támogatások igénybevételének indokoltságát az igazgató elnök bírálja el a tag által benyújtott írásbeli kérelem alapján. A támogatásokkal kapcsolatos szabályokat külön szabályzat tartalmazza, amelyet a közgyűlés fogad el." Ez alapján kérem, szíveskedjen részletezni, hogy milyen juttatások adhatók. (Például: lakáscélú támogatás, SZÉP-kártya, Erzsébet-utalvány.) Az szja-törvény 70-71. paragrafusaiban felsorolt juttatásokon kívül lehet még egyéb juttatásokat is adni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gál Veronika

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Új adómentességek jönnek Cikk

Adómentes lenne az állam által nyújtott több támogatás és ösztöndíj Rétvári Bence KDNP-s képviselő törvényjavaslata szerint.

Munkába járáshoz adott juttatás Kérdés

Tisztelt Címzett! Cégünknél felmerült az a lehetőség hogy a cégautóval nem rendelkező vezetők részére üzemanyagkártyát biztosít a cég. A cél az lenne, hogy a cég fizesse az adót a felmerült költség után. Kérdésem, hogy minősülhet-e ez egyéb, nem meghatározott juttatásnak azzal, hogy a munkavállalók egy meghatározott csoportjára (cégautóval nem rendelkező vezetők) vonatkozna a feltétel, és szabályzatban rögzítenénk. Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Cím! Járulék- és adómentesen adható évi 100 000 Ft készpénz a munkavállalónak, amennyiben egész évben munkaviszonyban állt a munkáltatónál? Válaszukat előre is köszönöm!

Juttatás felhőszakadás, jég, aszály, mezőgazdasági káresemény miatt Cikk

A földművelésügyi tárca a héten figyelmeztetett a kárenyhítési hozzájárulás közelgő befizetési határidejére. Összefoglaltuk, mi számít káreseménynek, továbbá, hogy a kapott juttatást miként minősíti a személyi jövedelemadóról szóló törvény.

Adó és adóalap, ha kivás cég családtagnak vesz repülőjegyet Cikk

A kiva hatálya alá tartozó magyarországi leányvállalat ügyvezetője és családja (feleség és gyermekek) meghívást kapott az amerikai anyacég Atlantában tartandó rendezvényére. Az ügyvezető a repülőjegyeket a vállalkozás számlájáról fizette. A családtagok repülőjegyköltsége után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, illetve érinti-e ez a kivaalapot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Szocho, eho, egészségügyi juttatások a számvitelben Cikk

A munkáltató, illetve a megbízó a bér, a díj, az önkéntespénztári vagy piaci élet-, illetve egészségbiztosításba a magánszemély javára fizetett összeg, illetve az általa nyújtott egészségügyi támogatás után a kifizetéseken, költségeken felül további terhek viselésére kötelezett. Összefoglaltuk ezek számviteli elszámolását.

Válassza az előnyösebb juttatási formát! Példákkal Cikk

Szövetkezet a vele munkaviszonyban nem álló tagoknak adna juttatást. Mennyi lesz a juttatások közterhe, mikor lesz nagyobb a kapott nettó érték? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Szövetkezeti tag juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezetünk tagjainak (alapító tagok, nem állnak a szövetkezettel munkaviszonyban) adnánk SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány étkezési és ajándék zsebére való feltöltéssel juttatást. Meghatároztunk egy bruttó keretösszeget, melyet a tag oszthatna fel ezen juttatási formák között. Jól járunk el akkor, ha a SZÉP-kártyánál a minimálbér 50 százalékáig történő feltöltés 1,18x-os alapja után fizetjük meg a 15 százalékos szja-t és a 14 százalék ehót, a felettes részt pedig egyes meghatározott juttatásként kezeljük, és ez után a 15 százalék szja-t és a 22 százalék ehót fizetjük meg? Az Erzsébet-utalvány mindkét "zsebét" is egyes meghatározott juttatásként kezelve, a 15 százalék szja és a 22 százalék ehót fizetnénk.. Kérdésemet azzal indokolom, hogy a szövetkezeti tagok esetében eltérőbb a szabályozás, mint a munkavállalóknál, ezért szeretnénk megfelelően eljárni. Előre is köszönöm válaszát!

Egészségpénztári adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy cég adhat-e csak egy munkavállalójának adományt az egészségpénztári számlájára, vagy úgy szabályos, ha az összes dolgozójának egyformán adja ezt a juttatást? Van-e maximalizálva ez az összeg, milyen adóvonzatai vannak ennek az adománynak és a munkavállalónak mikor kell megfizetnie a járulékokat ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

Táppénz alatti cafetéria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következőkben kérem a segítségét: adott egy kismama, aki veszélyeztetett terhesként táppénzre kerül. A cég minden munkavállalójának cafetériát is ad. A cég cafeteria szabályzatában nem rendelkezik a táppénz alatti cafeteria megfizetéséről, viszont a gyakorlatban a táppénz időszaka alatt is minden dolgozójának a szokott módon (mintha egész hónapban dolgozott volna) adja a juttatást, nincs semmilyen arányosítás stb. Kérdésem a fentiek alapján jogszerű-e, hogy a kismamának – mert táppénzre került, veszélyeztetett terhesként – nem adja meg a neki addig járó cafeteria juttatását, avagy azt megteheti-e, hogy bármilyen jogcímen csökkenti (eltekintve az utazási költségtérítéstől)?Tehát van-e különbség táppénz és táppénz között? Válaszát köszönöm!

Juttatott pénzösszeg 1.1 Kérdés

Tisztel Szakértő! Hivatkozva http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_25_Juttatott_penzosszeg_uqn kérdésemre, még azt szeretném kérdezni, ha év közben új belépő dolgozó van, vagy épp kilépő, akkor vehetem a 96 000 forintot arányosítás alapjául? Köszönöm válaszát.

Amikor reprezentáció a juttatás, amikor valami más Cikk

A különböző rendezvények, események alkalmával a résztvevők gyakran részesülnek ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokban (étel-, ital-fogyasztás, utazás, szállás stb.). Sokan bizonytalanok, hogy ezek költségét, illetve az ilyen módon juttatott jövedelmet milyen adószabályok szerint kell kezelni. Többnyire az a kérdés, hogy adózási szempontból mit kell reprezentációnak tekinteni, és mit valamely más juttatás körébe sorolni.

Jutalom Erzsébet-utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy cégünk költségcsökkentés, hatékonyságnövelés, minőségbeli javulás elérése érdekében fejlesztési javaslati rendszerben Erzsébet ajándék utalványt ad. Adható ez meghatározott juttatásként?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs