244 találat a(z) fordított adózás cimkére

Fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fordított adózással kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kapni az alábbi esetben: Magánszemély megrendel egy építési hatósági engedélyköteles munkát egy cégtől. A cég, mint fővállalkozó az áfa fizetésére kötelezett adóalany. A cég alvállalkozót vesz igénybe. Az alvállalkozó is áfás. 1.) A szolgáltatás építési-szerelési munkára terjed ki. 2.) Ingatlan létrehozatalára irányul. 3.) A munka építési hatósági engedélyköteles. 4.) Az alvállalkozó csak szolgáltatást nyújt a megrendelő felé. Kérdések: – Az alvállalkozó a fővállalkozó felé milyen számlát köteles kiadni? – A szolgáltatás igénybe vevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatásnyújtónak, hogy a számlát a fordított adózás vagy az egyenes adózás szerint kell kiállítani? – Ha téves számla lett kiadva és önellenőrzésre kerül sor, szigorú számadás alá vont, számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátása elegendő? – Ebben az esetben kit terhel az önellenőrzési pótlék megfizetése? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: P. Mária

Ha nincs közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Cégünk egyik partnerétől jutalékszámlát kaptunk, melyen nem szerepel a partner közösségi adószáma, mint kiderült, azért, mert nincs is neki, mivel a saját országában nem számít áfaalanynak, így közösségi adószáma sincs. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan valósulhat meg a közösségen belüli fordított adózás kérdése, hogyan kellene az ilyen számlákat könyvelnem, egyáltalán lehetséges-e, hogy közösségen belüli számlázás teljesen áfamentes legyen? Köszönöm.

Fordított adózás Kérdés

Társaságunk ingatlan-üzemeltetéssel, -bérbeadással foglalkozik, tevékenysége tekintetében bejelentkezett az adókötelezettség alá. Tulajdonában van két egymással szomszédos, de külön helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan. Az egyiken egy épület található, a másik jelenleg üres. A társaság a meglévő épületet fel kívánja újítani, az üres telekre egy új épületet fog felépíttetni, melyet egy átjáróval összeköt a másik ingatlanon meglévő épülettel. A két építési-szerelési munkával ugyanazt a kivitelezőt bízza meg. Az új épületre vonatkozóan rendelkezik építési hatósági engedéllyel, a felújítandó épület tekintetében jelenleg nincs szükség építési hatósági engedélyre, ehhez elképzelhető, hogy a meglévő tűzvédelmi rendszer kismértékű átalakítása miatt a tűzoltóság jóváhagyása szükséges. Kérdésünk, a két szolgáltatás áfakötelezettségére vonatkozik, a fordított és az egyenes adózás alkalmazása nem egyértelmű számunkra. Ha ugyanazt a fővállalkozót bízzuk meg egy szerződésben a két különálló, különböző ingatlanon végzett, egyrészt engedélyköteles, másrészt nem engedélyköteles munkával, akkor lehet-e az egyik munka fordított áfás, a másik egyenes áfás? Ha két külön szerződést kötünk a fővállalkozóval a különböző munkára, a különböző ingatlanokra, akkor alkalmazható-e különböző áfakezelése az ügyleteknek, attól függetlenül is, hogy összekötjük egy folyosóval a két ingatlant?

Fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány vagyunk, az adószámunk 1-sel kezdődik. Kérdésem, hogy vonatkozik-e ránk például trapézlemez vásárlása esetén a fordított adózás? Várom válaszát.

Fordított adózás 2014-ben vásárolt árura Kérdés

Partnerünktől áfás számlát kaptunk 7214-es Vtsz. számú áru számlázása során 2015 áprilisában. Jeleztük felé, hogy ezt fordított adózással kellene kiállítania, de ő állítja, hogy 2014-ben szerezte be ezt az árumennyiséget, és amíg neki tart a készlete, addig rá nem vonatkozik a fordított adózás. Hogyan tudjuk meggyőzni arról, hogy ez nem igaz? És nem azt kell figyelembe venni, hogy mikor szereztem be készletre, hanem, hogy 2015. január 1-je után értékesítettem, és akkor az már fordított adózás hatálya alá tartozik. Mit tehetünk?

Ingatlan-értékesítés Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi esetekben állást foglalni: 1. 2015. márciusban egy használt, 2012-ben épült lakás átminősítettek irodává. A használatbavételi engedély kiadása óta eltelt 2 év. Egy áfaalany kft. értékesíti az ingatlant szintén áfaalanynak. (A kft. a lakó- és nem lakó ingatlannak minősülő ingatlanra az adókötelessé tételt választotta.) Kérdésünk, hogy ebben az esetben fordított adózással vagy egyenes áfával történik az értékesítés? 2. Egy egyéni vállalkozó, aki áfaalany (áfafizetési kötelezettséget a LAKÓINGATLANNAK NEM MINŐSÜLŐ egyes beépített ingatlan/ingatlanrész értékesítésére az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta) társasházat épített, melyben lakások és irodák találhatók. Azonban egy irodát, illetve egy lakást a használatbavételi engedély kiadását követő 2 év után tudott értékesíteni. Az irodát egy szintén adóalany társaságnak értékesítette fordított adózás keretében. A lakást ebben az esetben adómentesen értékesíti. Ez az ingatlan egy 170 négyzetméter alapterületű lakás volt, és ezt az ingatlant most osztják meg hatósági bizonyítvánnyal lakásra és irodára. 2015. 02. 15-én telt le a 2 év. Ebben az esetben az irodaeladásra alkalmazhatjuk-e a fordított adózást? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tóth Mária ügyvezető

Alanyi adómentes közösségi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó bt. Romániába, egy egyesületnek nyújt szolgáltatást (arculattervezéshez kapcsolódó). Szeretném kérdezni, hogy az egyesület adóalanynak tekintendő-e az áfatörvény értelmében, vagyis a főszabály szerint a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye Románia lesz, és ha a magyar adóalany ott nem telepedett le, akkor fordítottan adózik? Vagy az egyesület nem adóalany és a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye belföld lesz? Ez esetben alanyi adómentes számlát kell kiállítani, mint bármely belföldi szolgáltatásnyújtás esetében? Köszönettel.

Nemzetközi áfa II. Kérdés

A 2015. 03. 13-án feltett, és Bartha László úr által megválaszolt azonos című kérdésemhez kérnék még egy kiegészítést! Tisztelt Uram! Köszönöm a válaszát. A német áfa hatálya alá történő bejelentkezéstől abban az esetben el lehet tekinteni, ha társaságunk a Németországban végzett kivitelezéskor nem alkalmaz alvállalkozókat, hanem saját munkavállalóival végzi el a munkát? Ekkor a fel- vagy összeszerelés tárgyát képező épületet komplexen szállítjuk, és a helyszínen nem alkalmazunk alvállalkozót. Így a számlánkat a fordított adózás szerint állíthatjuk ki? Az áfa jogcímnél fordított adózást kell feltüntetni, nem "áfa területi hatályán kívül"-t? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi megrendelés Kérdés

Magyarországi fordított adózás alá tartozó beruházás kivitelezője egy közösségi tagállamban nyílvántartásba vett adóalany, az ő alvállakozója a mi társaságunk. A kiállítandó számlánk tartalmaz-e áfát? Üdvözlettel: Pauer József

Hosztesz kölcsönbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendezvényszervezéssel foglalkozik az egyik cégünk. Rendelkeznek egy hoszteszállománnyal, akik főleg diákok. Ezek a hoszteszek nem alkalmazottai a cégnek. A rendezvényszervező cégtől kérnek hosztesz munka segítséget. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben a hoszteszek kiközvetítése a megrendelővel fordított adózás hatálya alá esik? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel. Gold Judit

Fordított adóval beszerzett ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt fordított adózással 2014-ben, amit bérbeadással hasznosított. (Az ingatlan-nyílvántartásban lakóingatlanként szerepel). 2015-ben ezt az ingatlant értékesíteni kívánja, s erre a 86. § (1) bekezdés j) pont miatt az általános szabály szerint áfa alóli mentességet alkalmaz, a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel. Kérdésem: hogyan érinti ez az áfafizetési kötelezettséget? Mivel egyszeri értékesítésről van szó, be kell-e jelenteni, hogy ingatlan-értékesítési tevékenységet végez? Segítségét köszönöm.

Építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég kapcsán milyen adózási, számviteli sajátosságok merülhetnek fel? Gondolok például áfában a fordított adózásra, iparűzési adó esetén a sajátos számításra. Az építőiparra vonatkozó előírásokkal kapcsolatban mely hatóságoknál tudnánk utánajárni? Munkavédelmi előírások, építési naplók, stb. Ezekben kérném a segítségét. Előre is köszönöm válaszát.

Egyenes vagy fordított adózás alá esik? Az attól függ... Cikk

Ugyanaz a tevékenység egyik esetben egyenes, a másikban fordított adózás alá esik az építőiparban. Összeállítottuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a kérdés eldöntésekor.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem egy nagyértékű ingatlant szeretne vásárolni, amit felújítana, majd üzlethelyiségként bérbeadna. A vásárlásról a számla fordított adózású vagy tárgyi mentes lesz (nem tudjuk egyelőre). Az illetőnek van egy evás és egy sima áfás cége. Kérdés, hogy melyik cégbe vegye az ingatlant áfaszempontból? Jól gondolom-e, ha tárgyi mentes az ingatlan-beszerzési számla, mindegy, hiszen a felújítások áfája levonható lesz az áfás cégben, ha a vásárlással egyidejűleg bejelentkezik áfás ingatlan-bérbeadásra; az evás cégben – majd, ha jövőre visszajelentkezik áfás adóalanyiságra – ugyanez a helyzet. Ha viszont fordított a beszerzési számla, a sima áfás cég beálltja az adóbevallásába pluszban és mínuszban is az áfát, ha áfás bérbeadás lesz; az evás cégnek viszont meg kell fizetnie majd a fordított számla áfáját a tárgyévi adóbevallásában? Ezen kívül későbbi áfakorrekció talán egyik esetben sem merül fel (ha áfás bérbeadásra bejelentkeznek a cégek). Válaszát előre is köszönöm, Királyné A.

EU áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar ablakos cég ablakokat szállítana Németországba, amit ott be is szerelne. Álláspontunk szerint a szerelés része lenne a termékértékesítésnek, és így a 27 százalékos magyar áfával növelten számláznánk. A német partner egy generálkivitelező cég, akik azt mondták, hogy nettó módon számlázhatunk. Helyesen járunk-e el, ha áfamentesen számlázunk? Létezhet-e olyan szabály is az EU-n belül, mint a magyar építőiparban, hogy ha nem közvetlenül a végső megrendelőnek számláz az eladó, akkor fordítottan adózik? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs