4 találat a(z) készétel cimkére

Még mindig 25 kiló élelmiszert dobunk ki évente Cikk

2016 és 2021 között 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

5% éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!

Gyermek közétkeztetésbeli ételek vizsgálata és minősítése: itt vannak az eredmények Cikk

A közétkeztetésben felszolgált ételekkel kapcsolatos nagy számú, élvezeti értékkel és minőséggel kapcsolatos panasz, valamint a növekvő ételhulladék, illetve maradék mennyisége indokolttá tette a közétkeztetésből származó készételek programszerűen végzett érzékszervi vizsgálatát – írja honlapján a Nébih.

Készétel kiszállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég (adagonként kicsomagolva) készételt vásárol egy másik cégtől és azokat házhoz szállítja megrendelőinek. A kérdésünk az lenne, hogy erre melyik TEÁOR szám szerinti tevékenység lenne alkalmas az 5320, 5629 és 4799 osztályozások közül? Illetve lesz-e (pénztárgép nélkül) adatszolgáltatási kötelezettsége a PTGSZLAH nyomtatványon? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink