20 találat a(z) alapanyag cimkére

Kávé áfája a piaci büfében 2017-től Kérdés

2017.01.01-től a piaci vendéglátással (büfé) foglalkozó vállalkozás által helyben készített kávé az összes hozzá kapcsolódó ízesítéssel (tej, tejszín, csokoládé, tejszínhab,, aprósütemény), melyeket az ár tartalmazza, 18 százalékos áfakörbe tartozik-e? Számít-e, hogy helyben fogyasztják a terméket, vagy elviszik? A kávé így alapanyag-e, vagy elábé? Köszönettel.

Bérgyártásra kölcsönadott készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérgyártási szerződést kötött két belföldi kft. takarmánygyártásra. A szerződésben megállapodtak, hogy a alapanyag egy részét a bérgyártást végző biztosítja, ezt kiszámlázza a megrendelő részére. Továbbá alapanyagkölcsön-nyújtásban állapodtak meg a következőképpen: amikor a bérgyártáshoz a megrendelő által hozott alapanyag nem elegendő, a hiányzó mennyiséget – például gabonát – a bérgyártást végző kölcsön adná a megrendelőnek. A kölcsönbe adott alapanyagot beszállítja későbbi időpontban a megrendelő, ha ezt nem tudja megtenni, akkor kiszámláznák neki az értékét. Kérdésem, hogy a kölcsönbe adott készletet a kölcsönbe adás időszakát figyelembe véve az áfatörvény szempontjából hogy kell kezelnii, számlázást igényel-e a kölcsönt nyújtó és a kölcsönt törlesztő beszállító részéről? Előfordulhat, hogy a készlet kölcsönbe adásának időtartama átnyúlik a cégek áfabevallási gyakoriságán túl.

Bérpalackozás Kérdés

Egy magyarországi cég alapanyagokat vásárol ásványvízgyártáshoz, majd megbíz egy szintén magyarországi céget, hogy végezze el a bérpalackozást. Ebben az esetben ez bérmunkának minősül vagy alvállalkozói teljesítésnek, hogyan járok el helyesen a kontírozás során?

Alapanyag bekerülési értéke iparűzési és társasági adó szempontjából Kérdés

Társaságunk rendszeresen vásárol alapanyagot nem uniós országból, melyet komoly összegű vám és szállítási költség terhel. Kérdésem az lenne, hogy ezt a két tételt könyvelhetjük-e 51-es számlára, azaz – főleg iparűzési adó szempontjából – anyagköltségnek minősíthetjük-e?

Italok könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy panziót, éttermet üzemeltet. Kérdésem az étterem költségeinek elszámolásához kapcsolódik. Az ételek nyersanyagait, valamint az italokat hova kell kontírozni? A lisztet, zöldségeket, húst stb. az 512-re könyveljük, a vásárolt italokat (sör, bor, üdítők) a 8-asokba kell könyvelni? Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott dolgozói részvény értékesítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kulturális utalvány_kényelmi díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. ügyvezetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink