hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységre jellemző kereset: hova tovább?

  • dr. Marosi Andrea

A tevékenységre jellemző kereset a kockázatot az adóalanyokra hárítja. Félreértések, következmények, módosítások.

Az öt oldalas javaslat  a jogbiztonság sérelmével indokolja a tevékenységre jellemző keresettel (TJK) kapcsolatot változtatást. A módosítást jegyző képviselők úgy látják, hogy a piaci kereset akár 50-200 százalékos ingadozást is mutathat. A jelenleg hatályos szabályozás azonban ezt az önadózás intézményével párosítja, amely kapcsán a kockázat teljes egészében az adóalanyokra hárul. Az ilyen módszer a vagyonadónál már egyszer alkotmányellenesnek bizonyult.

A témában igencsak látványos az Alkotmánybíróság (AB) intézkedése, ahol valószínűtlen, hogy véletlen egybeesés a törvényjavaslattal egyidejű napirendre tűzés. Az Alkotmánybíróság amúgy is adós maradt a 2006 októberében bevezetett hasonló szabályozás véleményezésével. Akkor a törvény külön ellenőrzést helyezett kilátásba azoknál a vállalkozásoknál, ahol a minimálbér duplája alatti járulékalap után fizette meg a foglalkoztató társadalombiztosítási járulékokat.

Bár a TJK összesen kb. 10 ezer magának osztalékot fizető egyéni- és társas vállalkozót érinthet, de úgy tűnik, hogy fontos rétegről lehet szó (magánpraxist folytató ügyvédek, orvosok, szakértők), ha a kormányváltás után néhány héttel az ellenzék máris sürgetné a változtatást. A szabályozást sokan félreértik, köztük több tízezer eva alany is, ahol a korábbi és a mostani szabályok is csak lehetőségként említik a TJK alkalmazását, erre vonatkozóan fenntartva az ellenőrzési fenyegetettséget, ami az esetükben kockázatmentes lenne.

Az elmúlt 4 év tapasztalata alapján azonban az elvárt szintű járulék-fizetéssel kapcsolatos adóhatósági ellenőrzés pusztán egy üres fenyegetés maradt, mert a hivatali nyilatkozattételi procedúra során általában észnél voltak a foglalkoztatók és a dupla minimálbérről tudták, hogy az nem kötelező, csak választható. A TJK azonban olyan körbeírhatatlan és meghatározhatatlan tartalmú nyilvántartási kötelezettséget is tartalmaz, amely kapcsán mód nyílna akár jelentős összegű mulasztási bírságok kiszabására is.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipa – távmunkavégzés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Munkábajárás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink