hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végrehajtás alatt a cég, pedig nincs tartozása

  • hvg.hu

A végrehajtás fogalmi világa igazi jogi mestermű. Az összevisszaság közepette az adófolyószámla-rendezés is belecsúszott a fogalmi körbe az APEH pedig közzé is teszi, mintha az adott cég tartozna. Tartozásról azonban szó sincs.

A jogalkotó ugyan azzal magyarázta a hivatalból elrendelt adófolyószámla-rendezést, hogy az költségkímélő, valójában az adózói felháborodásokat próbálták orvosolni. Az APEH végrehajtási részlege ugyanis egyre gyakrabban végzett végrehajtást olyan cégeknél, ahol nem volt nettó adótartozás, de a pozitív egyenlegeket behajtotta, a negatív összegek pedig hidegen hagyták, mondván az adózó dolga, hogy hol tart túlfizetéseket. Az új előírás azonban gátat szabott a módszernek, előírta, hogy előbb a folyószámlán lévő tételeket rendezni kell. Az intézkedés azonban elfelejtette a közzétételi szabályokat kiigazítani, így belecsúszott az APEH végrehajtási feketelistába azon adózók köre is, ahol éppen ez az átvezetési folyamat zajlik.

Sajnos sem a közvélemény, se a szerződéskötés során végzett partner-átvilágítás nem kockáztat. Az a vállalkozás, amely szerepel egy ilyen listán, ott nincs pardon, az adott céget eltanácsolják, sőt a létező szerződéses kapcsolatok kapcsán is felmondják az addig gyümölcsöző együttműködési megállapodást. A zavart helyzetet még az is tetézheti, amikor a végrehajtással párhuzamosan a cég szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában. Egy laikus számára ez a kettős mérce kapcsán az egész rendszerbe vetett hit omlik össze, hiszen hogyan lehet végrehajtás alatt azon cég, amely nem is tartozik?

Az adózás rendjének előírása (Art. 150/A.§) kapcsán a jogalkotói indoklás az adóhatóság által kezdeményezett átvezetést követő "további végrehajtási cselekményként" aposztrofálja a valódi végrehajtást, így az átvezetésre irányuló eljárást nem lehetne külön közlés nélkül hagyni, összemosva azt a tevőleges végrehajtási cselekményekkel. Az adóhatósággal szemben a széles közvélemény az APEH oldalán megjelenő információt nem tudja olyan csavarosan értelmezni, ahogy azt az adóhatóság teszi.

Fontos észrevenni azt is, hogy a jogszabály előbbi szakasza közzétételi szabályok után született, ami azt is jelenti, hogy a nyilvánosságra hozatal szabályainál még nem számolhatott az átvezetési eljárás okozta hatásokkal, azonban annak alkalmazása során az adóhatóságnál hiányzik a felelős jogértelmezés. Az APEH álláspontja szerint a hivatal nem hibázott.

A téma kapcsán nem arra kell koncentrálni, hogy az adóhatóság hibázott vagy sem, és az eljárása betű szerint honnan olvasható ki a jogszabályból, hanem arra, hogy az inkoherens szabályozást ne alkalmazza úgy, hogy a laikus adózók számára az rosszhiszeműnek tűnjön. Vagyis: a végrehajtási eljárásban részt vevőként ne tüntessen fel olyan adózókat, amelyek adott esetben sem ma, sem később nem fognak az adóhatóságnak valójában is tartozni! A közlés során jelezni kell azt a tényt, ha a 2009.02.01-től bevezetett folyószámla-rendezésről van szó. Ellenkező esetben az APEH az érintett adózóknak kárt okoz.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink