hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adótartozás és az evások: törlés és bírság

  • HVG

Az utóbbi napokban több evás vállalkozót döbbentett meg az adóhatóságtól kapott értesítés: a hivatal megszüntette evaalanyiságukat.

Elmulasztotta bejelenteni, hogy már nem felel meg az egyszerűsített vállalkozói adózás (eva) feltételeinek, holott 2009. december 21-én adótartozása volt, emiatt 2009. december 31-ével töröljük az eva hatálya alá tartozók nyilvántartásából. A bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki – röviden összefoglalva ilyen tartalmú, az adóhatóságtól kapott levelet mutatott be a HVG-nek több (korábbi) evás a napokban. Az egyik bt képviselője elmondta, hogy tavaly december 21-e helyett (az evatörvény szerint 20-a a határidő, de ez 2009-ben munkaszüneti napra esett) két nappal később tett eleget a várható éves árbevétel szerinti evafeltöltési kötelezettségének.

Korántsem szórványos esetekről van szó. A HVG több könyvelőirodát megkeresett, és kiderült: valamennyinek a praxisában vannak hasonlók. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól kapott tájékoztatás szerint a hatóság ezúttal mintegy 3200 adózó evaalanyiságát szüntette meg, többek között adótartozás, bevételhiány vagy -túllépés miatt. Akadt olyan vállalkozás, amely a be nem fizetett késedelmi pótlékon bukott el. „Pedig óvatosak voltunk, ügyfelem már december 5-én feltöltötte adóját, és két héttel előtte még semmiféle tartozás nem szerepelt az adóhatóság nyilvántartásaiban, tehát a késedelmi pótlékot a két időpont között rögzítették” – állította a HVG-nek a társaság könyvelője.

A cikk folytatását elolvashatja a HVG 2010/12-es számában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink