hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetés 250 ezer felett: 180 fokos fordulat

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

„Válság idején a gazdaság kifehérítése másodlagos!" Félreértés ne essék, ezt egy országgyűlési képviselő nyilatkozta azt követően, hogy az Országgyűlés által a múlt év végén elfogadott, a vállalkozások egymás közötti nagyobb pénzforgalmát bankszámlára terelő rendelkezést ugyanaz a testület, teljesen egyhangúlag (mind a 362 jelen lévő), törölte. A rendelkezés február 1-jén lépett életbe, a visszavonás három hét után megtörtént - írja Vámosi-Nagy Szabolcs az Élet és Irodalom legutóbbi számában.

A kérdést persze megközelíthetnénk úgy is, hogy a honatyák rugalmasak. Ha rájönnek, hogy rosszul döntöttek, azonnal, mindenféle hiúságot félretéve, 180 fokos fordulattal képesek változtatni azon. Klassz emberek. Ez is bizonyítja, hogy jól választottunk, megtaláltuk a képviseleti demokrácia optimális működéséhez megfelelő képességgel rendelkező embereket. Vagy mégse? A most száműzött rendelkezés a feketegazdaság visszaszorítását célozta. Ha két vállalkozás között 250 ezer forintnál nagyobb az ügyleti érték, akkor - ha nem bankszámlán keresztül fizetnek - húszszázalékos bírsággal számolhatnak. A rendelkezés valóban túl szigorú. Egyrészt igen alacsony az összeghatár. Egy- vagy másfél millió forint ésszerűbb lett volna. Másrészt a banki költségek itthon valóban magasak. Szó volt arról, hogy jogszabályban korlátoznák a kártyaelfogadó-helyek költségeit, az azonban elmaradt. Vagyis tényleg lett volna mit módosítani.

Magyarországon a készpénzforgalom folyamatosan nő. Az adózatlan gazdaság a nemzeti össztermék egyötödére rúg. Az egyéni vállalkozók 42 százaléka nem nyereséges (bevallásuk szerint). Az adóhivatal által közzétett esetek a maguk valóságában mutatják be a „nem adózás" felderített ügyeit. Szemezgessünk egy kicsit. Egy vendéglőben a teljes személyzetet nem jelentették be. A szakács, a kézilány, a pultos és a felszolgáló jövedelmet termel, de senki sem visel utánuk közterhet. Az egyik országos hipermarket-hálózatnál 35 (!) bejelentetlen alkalmazottat találtak. Ugyancsak országos hálózatú őrző-védő vállalkozásnál a bejelentetlenek száma 66! Amikor a revizor felfedte magát a balatoni panziós előtt, aki nem adott nyugtát, a szállásadó nekiment a revizornak, hátracsavarta a karját, és kilökte az épületből (rendőrt kellett hívni). A bérfőző vállalkozó nyugtáján a valódi összeg szerepelt, a nála maradó másolaton (ami alapján könyvel) egy számjeggyel kevesebb - rendszeresen. Az élelmiszer-nagyáruházban két pénztárgépet „oktatás céljából kivontak" a forgalomból papíron. Voltaképpen fekete doboz nélkül üzemszerűen működtették, nyilván nem azért, hogy az ezen befolyt bevételt leadózzák. Egy kétszemélyes szikvízüzem 2003 óta mindenféle bejelentés és adózás nélkül működik úgy, hogy cégeknek nagy tételben szállít. Az egyik revízió 26 társaságból álló számlázási láncolatot fedezett fel, ahol raklapokat számláztak ide-oda azért, hogy jogosulatlan áfát szerezzenek az adóhivataltól.

Bizonyára a nyájas olvasó sem kap mindig nyugtát a fodrásztól, a kozmetikustól, a presszóstól, a taxistól, a vízvezeték-szerelőtől vagy a kőművestől. Adóbevallásuk szerint e szakma gyakorlóinak jelentős része nemigen keres, a nyugta nem adásának oka vélhetően nem az adóeltitkolás miatt van, hiszen nincs is miből adózni. Környezetvédelmi okokra gyanakodhatunk. Képzeljék el, hány fát mentettek meg azzal, hogy a papírral spóroltak!...
Az adózatlan gazdaságból be nem folyó adó kétezermilliárd forintra tehető évente. Ha ezt sikerülne megfelezni, évente 18 havi nyugdíjat is fizethetnénk az időseknek. Komoly intézkedéssorozat indult a feketegazdaság visszaszorítására. Elvárt tb- és adóköteles jövedelem, háztartási adókedvezmény, a személyi jövedelemadóban a számlakérési kedv fokozásáért, ugyanezért sorsolásos nyereményrendszer kialakítása, a vagyonosodási vizsgálatok szélesítése stb. Ebbe a sorba illeszkedett volna a banki átutalási kötelezettség. Ami egyszer a bankszámlán megjelent, azt sokkal nehezebb kivonni az adózás alól, mint a készpénzes ügyletek hozadékát. Igaz, ugyanebben a törvényben kétféle adóamnesztiát is meghirdettek.

Válság van. Most fokozottabb szükség van az összetartásra, még fontosabb az elmaradt és az elmaradó adók befizetése, hiszen éppen közös költségeinknek nincsen meg a teljes fedezetük. Mennyivel kisebb lenne az államháztartás hiánya, s ezzel a mainál könnyebb szívvel tekinthetnénk a kibontakozó válság elé! Több eszközünk lenne a krízis tompítására, a gyorsabb kilábalásra!

Az említett nyilatkozatból megtudtam, hogy helytelenül gondolkodom. „A gazdaság kifehérítése másodlagos." Hadd fizessen továbbra is a tisztességesen adózó polgár, s aki eddig eltitkolta az adóját, ezután is tegye azt. Nem a fehérítés a fontos! Nem kell több adóbevétel ezen a címen, a polgárok társadalmi felfogása is elég érett, nem kell azon javítani (ti. az adómorálon)! Tévesen gondolkodik az, aki ennek az ellenkezőjét hirdeti. Legalábbis Szanyi Tibor országgyűlési képviselő úr szerint. Ehhez talált még 361 szavazatot a törvényházban.

Tekintélyelven megközelítve nyilván hibás másképp gondolkodni. Kénytelen leszek komoly önvizsgálatra visszavonulni. Én balga, azt hittem, hogy ha valamikor, akkor most igazán fontos a gazdaság fehérítése. Már megint az általános iskolai orosztanáromnak van igaza: „Fiam, hinni a templomban kell!" 

Forrás: Élet és Irodalom  , LIII. évfolyam/10. szám






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink