hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

November végéig meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét

  • MTI

A kormány szeretne segíteni azoknak a volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az adatai hibásan szerepelnek a pénztárak nyilvántartásában, ezért - valószínűleg november végéig - meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét - jelentette be a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett arra, hogy a volt pénztártagoknak a hatályos jogszabály szerint augusztus 31-ig kellett kézhez kapniuk a reálhozamot. A határidő meghosszabbításáról a kormány a megbízott szerint már a jövő héten dönthet, az a rendelettervezet módosítás, ami a határidőt november végéig tolná ki, már a kormány előtt van.
   
A határidő módosítás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a magán-nyugdíjpénztári tag nem értesítette a pénztárat arról, hogy hibás a nyilvántartott adat. Abban az esetben, ha a pénztártag értesítette a kasszát arról, hogy rossz helyre postázta a pénzt, és a nyugdíjpénztár nem tartotta be az augusztus 31-i határidőt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni - mondta Selmeczi Gabriella.
   
A nyugdíjvédelmi megbízott kérdésekre válaszolva elmondta: az érintettek köréről nincs pontos adatuk, csak érzékelik, hogy problémák vannak. "Vannak olyan magánnyugdíjpénztárak, amelyek nem találják a tagjaikat" - mondta -, sokan pedig nem is tudják, hogy hibásan tartják nyilván az adataikat. Ez azért is elképesztő, mert a kasszák működési költségekre 13 év alatt 150 milliárd forintot költöttek - tette hozzá.
   
Selmeczi Gabriella szerint óriási volt a felháborodás a pénztártagok körében, amikor megkapták az értesítőket, és megtudták, hogy mennyi pénzt kapnak, mert jóval többre számítottak (az átlagos reálhozam 76.000 forint). Úgy vélekedett, hogy a felháborodás érthető. Felhívta a figyelmet arra: aki úgy érzi, hogy valami "nem stimmel" a reálhozammal, első körben forduljon pénztárához, majd a második körben küldje el az adatokat és a panaszt a PSZÁF-nak és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) is, hogy orvosolni tudják a problémákat.
   
A két szervezet átvilágítja a magánnyugdíjpénztárak vagyongazdálkodását és működési költségeit, és az eredményeket a kormány és az Országgyűlés is meg fogja tárgyalni és jelentést fog készíteni arról, hogy mi történt a 13 év alatt. "Szeretnénk kideríteni azt is, hogy mi volt az igazi oka annak, hogy ezt a rendszert életbe léptették annak idején" - mondta a megbízott.
   
Selmeczi Gabriella szerint "a kormány és az Országgyűlés helyesen döntött, amikor tavaly ősszel elkezdte a nyugdíjvédelmi programot, s lehetővé tette az embereknek a szabad választást". A magánnyugdíjpénztárak 13 éves működése károkat okozott a magyar nemzetgazdaságnak, ezen keresztül a magyar állampolgároknak. Létrehozása növelte az államháztartás hiányát és az eladósodottságot; ha pedig a 13 év alatt befizetett pénztári tagdíjak mindvégig állampapírba lettek volna befektetve, 700 milliárd forinttal magasabb lenne a hozam, ami a pénztártagoknak fejenként átlagosan 200 ezer forintot jelentett volna - fejtette ki.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség csütörtökön arról számolt be, hogy az összes magánnyugdíjpénztár határidőre befejezte a reálhozamok átutalásának elindítását, azoknak is időben újrautaltak, akik hibás adataikat 2011. május 31. után módosították. A Stabilitás azt tanácsolta a volt pénztártagoknak, hogy várják meg az elszámolási értesítőt, amelyben szerepel, hogy a megtermelt hozamból mennyi az inflációt kompenzáló rész, amely a tőke összegével együtt az államkasszába került, és mennyi a többletteljesítményből adódó reálhozam.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink