hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán Viktort óva intik az szja emelésétől

  • MTI

Orbán Viktor tizenegy vezető közgazdásszal folytatott megbeszélésén a szakértők többsége egyetértett az államadósság- és deficitcsökkentő gazdaságpolitika folytatásával, a szerkezeti átalakítások szükségességével és óva intették a kormányt az arányos adórendszer megváltoztatásától és az adó, ezen belül a jövedelemadó emelésétől - mondta el Matolcsy György a megbeszélést követően csütörtökön.

Egyetértettek abban is, hogy a mostani pénzügyi válság erőteljes, új kockázatot jelent az országnak és akár 8-10 évig is elhúzódhat, ahogy abban is, hogy bár Magyarország eltávolodott a válság magjától, de továbbra is veszélyes a helyzet a gazdaság sebezhetősége miatt.
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a megbeszélésen részt vett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrinc és Auth Henrik. Megállapodtak abban, hogy a helyzetre tekintettel ezt a konzultációs fórumot fenntartják és havonta egyeztetnek.
   
Kérdésre válaszolva Matolcsy György azt mondta, hogy nézetkülönbség a megbeszélés résztvevői között leginkább a veszély mértékének megítélésében, illetve a kormány mozgásterének nagyságában volt. Hangsúlyozta: folytatni kell az államadósság csökkentését, a szerkezeti reformokat, a 2011-es költségvetésben lévő 100 milliárdos "lyukat" be kell foltozni, és tartani kell 2012-ben a 3 százalék alatti hiányt, mindezt megszorítócsomag nélkül.
   
Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a kormány jövő héten tárgyalja a jövő évi költségvetést második olvasatban, és egyeztetnek a 100 milliárdos költségvetési "lyuk"  befoltozásához szükséges intézkedésekről. Utóbbiról konkrétumot nem mondott, de annyit megjegyzett, hogy olyan lépések várhatók, amelyek az adóbehajtás hatékonyságát növelik. A közgazdászok óvták a kormányt a jövedelemadó emelésétől - mondta Matolcsy György és megjegyezte, hogy az ország adókoncepciója 2018-ig világos: csökkentjük a jövedelemadókat. Hozzátette: a forgalmi adókat hatékonyabban kell beszedni, mert 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe erről a területről. Arról is beszámolt, hogy a szakértők szerint a fogyasztás zuhanásának megállítása mögött az egykulcsos adó áll.
   
A résztvevők súlyosnak ítélték a devizahitelesek problémáit. Üdvözölték a kormány ezen a téren megtett eddigi lépéseit, de további gondolkodást és lépéseket is szükségesnek tartanak - tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink