hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfavisszaigénylés: mennyit veszít a költségvetés?

  • adozona.hu

Az Európai Bíróság döntését követően rögtön megindult a találgatás: mekkora a költségvetési kihatása a döntésnek, melyik évre hat és mikortól? Felesleges találgatni!. Áfa- visszaigénylés esetén ugyanis az áfa- bevallásban meg kell adni a „85. Pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adó összege”-t.

E tekintetben a 2010. december 31-ei állapot a mérvadó. Ez tartalmazza a havi, negyedéves és éves, 2010-ben még pénzügyileg nem rendezett áfa összeget. A 85. sort (2010-ben 81. sor) csak akkor kell kitölteni, ha az adózó a negatív áfa összegét vissza akarja igényelni. A 2010. december 31-ei összeget nem kellett 2010-ben kifizetni az adózóknak. Ezt az összeget kell most 2011-ben kifizetni. Ez az adat az adóhatóság rendelkezésére áll. Várjuk a közzétételét.

Mi az időbeli hatálya az EB döntésnek?

Az adóhatóság eddig is akkor „indultvadult be”, amikor valaki visszakért adót, járulékot. Ilyenkor szinte minden esetben kiutalás előtti ellenőrzést végzett. A revizorok minden erőfeszítése ilyenkor arra irányul, hogy fiktívnek minősítsenek beszerzési számlákat, hogy ne kelljen visszafizetni áfát, sőt jogosulatlan visszaigénylés miatt az 50 százalék mulasztási bírságot is ki  szabhassák. Aki eddig is el akarta kerülni az ellenőrzéssel járó „macerát”, az átvitte a visszaigényelhető áfát a következő hónapokra. Ez esetben kis sem kellett tölteni a 85. sort, tehát az EB döntés ezekre az esetekre nincs kihatással. Nem osztom azokat a véleményeket, hogy fokozni kellene az ellenőrzéseket, vagy az EB- döntés visszaélésekre ad majd alkalmat.

A döntés nem visszamenőleges, ezért az Art. 124/D. § -ban foglaltak nem alkalmazhatóak. Alaptalanok azok a vélemények, hogy a kormány elhúzhatja az EB döntés költségvetési hatását. Az EB- döntést figyelembe lehet venni már a július havi áfa- bevallásnál is. Ha az adózó nem tölti ki a 85.sort, akkor az EB- döntésnek megfelelően jár el.  Ha a júliusi áfa- bevallásban az adózó visszaigényel áfát és nem tölti ki a 85. sort, akkor a NAV – úgy, mint eddig – kiutalás előtti ellenőrzés alá fogja vonni az adózót. Ha határozatában kifogásolni fogja a pénzügyileg nem rendezett áfa- levonását, akkor ez az Európai Bíróság döntésével ellentétes lenne.

A magyar áfatörvényre érdemben nem hivatkozhatna az adóhatóság, mert erre már megszületett a verdikt: az áfa törvény 186.§ (2) bekezdése ellentétes az uniós áfa irányelvvel. A kormánynak azért érdeke a mielőbbi törvénymódosítás, hogy élni tudjon olyan speciális szabályokkal, amire az EB- döntés lehetőséget ad. Addig az adózók egy olyan meccset játszhatnak le az adóhatósággal, amelyiknek a végeredményét az EB előre borítékolta. Persze ezen a „meccsen” is megtapasztalhatjuk az adóhatóság „keménykedését”, de reméljük erre nem kerül sor. A kormány után, a NAV is tudomásul veszi az EB döntését. Az EB- döntés a költségvetésre csak 2011-ben lesz kihatással, a 2012-es évet már nem fogja érinteni. Nem lesz 2011-ről áthúzódó „pénzügyileg nem rendezett áfa”. A likviditási „hátrány” csak a 2011-et fogja érinteni.
 
Angyal József
okleveles adószakértő
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink