hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány döntött a devizahitelesek törlesztőrészletéről

  • MTI
3

A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés – maximum 36 hónapos időszakra szóló – lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik – olvasható a kormany.hu-n.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenő rendelete előírja, hogy nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve az az alapján tett tartozáselismerő nyilatkozatért. A közjegyzői munkadíjat és költségtérítést a hitelező pénzügyi intézmény köteles megfizetni. Az MTI megkérdezte a Magyar Bankszövetséget, Müller János vezető tanácsadó annyit mondott: akkor mondanak véleményt, ha megjelenik az erről szóló kormányrendelet.

A kormany.hu emlékeztet: az augusztus 12-én életbe lépett árfolyamrögzítéshez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel létesítés közjegyzői díjáról a kormány képviselői korábban szakmai szintű egyeztetést kezdeményeztek a bankszövetség és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviselőivel. A közjegyzők 10-20 ezer forintos közjegyzői díj megállapítását kérték, ezt a javaslatot a kormány nem fogadta el, a bajbajutottak rendkívül nehéz, minden forint kiadásra érzékeny pénzügyi helyzetére tekintettel – áll a dokumentumban.

Ismertetik: az árfolyamgáttal a svájcifrank-hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban részt vevőknek átmeneti időre, legfeljebb 36 hónapig, amit írásban kell kérni december 31-ig.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

A rögzített árfolyam és az ezt meghaladó tényleges törlesztési árfolyamok közötti különbségre a hitelező speciális célú, forint jelzáloghitelt nyújt, gyűjtőszámlát nyit, aminek a fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében. A gyűjtőszámlahitel végső lejárata nem lehet korábbi, mint a devizakölcsöné.

A Magyar Állam készfizető kezesként felel a gyűjtőszámlahitelből eredő tartozások 100 százalékáért a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt, továbbá kezesként felel a gyűjtőszámlahitelből eredő tartozások 25 százalékáért a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka záró időpontját követően.

Az árfolyamrögzítési lehetőség az életbiztosítási vagy lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált devizakölcsönökből eredő tartozásokra is kiterjed. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitelként a bankok számára is törvényben előírt 3 havi bankközi kamatlábbal (BUBOR) kamatozik, ami jelenleg 6,09 százalék. Ezáltal a bank nem tesz szert profitra a gyűjtőszámlára nyújtott hitelen – hangsúlyozzák.

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30 százalékkal, japán jen esetén 20 százalékkal, euróalapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkal lesz alacsonyabb.

A kormány felhívja az érintettek figyelmét, hogy mindenkinek nagyon komolyan át kell gondolnia, hogy érdemes-e az árfolyamrögzítést kérnie, vagy nem. Nagyon fontos, hogy az adós a bankkal kommunikáljon a számára legelőnyösebb megoldás megtalálása érdekében. Az az adós, aki ha nehezebben is, de képes fizetni a megnövekedett svájcifrank-árfolyam ellenére a törlesztőrészletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerződési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszti – mutatnak rá.

A programban minden jelzáloghiteles részt vehet – függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel –, aki rendesen tudta törleszteni a havi részleteket, vagy minimális hátralékkal rendelkezik. Ez mintegy 100 ezer családot érint.

Az a hiteladós élhet a lehetőséggel, akinek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, aki nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, és akinek a devizakölcsön végső lejárata 2014. december 31. napját követő időpont, a fedezetül szolgáló, zálogjoggal terhelt lakóingatlan pénzügyi intézmény által meghatározott forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot.

Az árfolyamgátat igénybe vevő és arra jogosultságot szerző devizahitel-adósok a törvény szerint a jogosultság megszerzését követő 2. hónaptól számíthatnak a csökkentett összegű törlesztőrészletre. A kormány ugyanakkor bejelentette, hogy jogszabály-módosításokkal el kívánja érni, hogy az első sikeres igénylők akár már a szeptemberi törlesztőrészletet a rögzített árfolyamon fizethessék – emlékeztetnek.

Az állami támogatású Fészekrakó Programban részt vevők is jogosultak igénybe venni az árfolyamrögzítést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)

Az, akire tartozik,

Szüksége van egy hitel egy ház, autó, üzleti, kereskedelmi épületek, stb .. Mi segítünk. voltál csalás előtt, Fáradt egyre elutasította a bankok, mivel a rossz hitelek, vagy problémája nem felelnek meg a követelményeknek? és van egy jó hírem. Transcorp Hitel vállalkozások, bejegyzett és törvényes hitel hitelező, az engedéllyel rendelkező hatóság például a Nemzetközi Valutaalap stb. Tudunk adni a pénzt, amire szüksége van. Ez a folyamat csak akkor segít a legjobb ajánlatot és a kamat, vagy nincs jó vagy rossz hitel. E-mail nekünk a [email protected] és akkor tartozás szabad és élni álmai.

ez a formája, hogy töltse ki az űrlapot, és az a lehetőség, hogy élőben álmai.

Hitelfelvevők LAP

Név :.......................................
Szex :...........................................
Családi állapot :.......................
Foglalkozás :............................
Munka pozíció :.......................
Ország :...................................
Állami :........................................
Város :...........................................
Otthoni cím :.......................
Cég címe :.................
Tel. száma (+ kód ):.............
E-mail :.........................................
Hitel összege :..........................
Havi jövedelem :....................
Hitelfeltételek :...........................
Célja Hitel :....................

Köszönöm, és Isten áldja meg, amit kap vissza hozzánk, és vegye figyelembe, hogy az információt, amit megadott helyes és pontos, hogy elkerüljék tévedés során tranzakció.

Üdvözlettel,

Transcorp Hitel Ventures

zizu

Ezek a barmok rá akarják szedni a deviza hitleseket hogy
még többet raboljanak .A megoldás egyelő a disznó ól sz#r
takarítással VIKTOR módra

Ezek nem értenek semmi de semmihez

proli.

Hmmm

.....kell a francnak ez a szar!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink