hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szijjártó: a kormány "nem emeli azokat az adóterheket, amelyek a benzin árát tovább emelnék"

  • MTI

Ha van ember, akinek vajmi kevés köze van a benzin és a gázolaj árának alakulásához, akkor az a nemzetgazdasági miniszter, ugyanis egyértelműen világgazdasági tényezők befolyásolják az üzemanyagok árát" - reagált az MSZP kijelentéseire Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A szocialista Józsa István szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a hibás kormányzati gazdaságpolitika és annak irányítója, Matolcsy György felelős azért, hogy újabb rekordot döntött az üzemanyagok ára, és a benziné egyes kutaknál meghaladja a 400 forintot. A szocialisták ezért távozásra szólítják fel a tárcavezetőt.    

Szijjártó Péter elmondta: a világgazdasági tényezők mellett az is befolyásolta az üzemanyagok árát, hogy az MSZP-kormány leváltását megelőzően két alkalommal is emelte az üzemanyagok jövedéki adóját.    

Az Orbán-kormány ugyanakkor "nem emeli azokat az adóterheket, amelyek a benzin árát tovább emelnék." Arra a kérdésre, hogy az adóterhek csökkentése felmerült-e, Szijjártó Péter elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jogosult ilyet javasolni, de eddig nem tették.    

Matolcsy György leváltásával kapcsolatban a miniszterelnök szóvivője hozzátette: Orbán Viktor korábban is "világossá tette, hogy Matolcsy kormányának egyik kulcspozíciójában ül, és ezen álláspontján azóta sem változtatott."

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink