hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megnyirbált jogok, kiszolgáltatott munkavállalók - a LIGA aggódik

  • MTI

A LIGA Szakszervezetek értékelése szerint szinte nincs az új Munka törvénykönyve tervezetének olyan szakasza, amely ha apró eltérésként is, de ne hátrányosan érintené a munkavállalókat.

A LIGA szerdai közleménye szerint a javaslat koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: több garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, mivel azoktól a kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, miközben a hatályos szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik.
   
A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csak csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - áll a közleményben, amely megjegyzi, hogy a LIGA az új koncepció megjelenése óta folyamatosan dolgozik annak kiértékelésén. Most első verzióban értékeli a javaslatot.
   
A szakszervezet szerint a munkaviszony megszüntetése a munkáltató részéről egyszerűbb lesz, megszűnik a felmondási tilalom, a tervezetben nincs védett kor, s nincs lehetőség a szakszervezet jogi képviseletére a felmondás miatt indított munkaügyi perben. Megszűnik a szakszervezeti tisztségviselők védelme is.
   
A munka díjazásakor megszűnik a műszakpótlék, s a rendkívüli munkavégzést a munkáltató pótlék helyett szabadidővel kompenzálhatja. Valószínűleg megszűnik a garantált bérminimum, illetve a munkáltató nem lesz köteles a havi munkabérről írásos elszámolást adni.
   
A LIGA szerint a rendkívüli munkavégzés, túlóra felső határa 300 órára emelkedik, a munkaidő-beosztás utólag módosítható, s a munkaközi szünet nem lesz része a munkaidőnek. A szabadság mértéke csökken, kiadása a munkavállalókra nézve kedvezőtlenül változik.
   
Szűkül a munkáltató kártérítési felelőssége is, miközben a munkavállaló ezzel szemben a jelenleginél jóval szélesebb körben, teljes kártérítéssel tartozik az általa okozott károkért. Bevezetik a munkavállaló által fizetendő, akár egyhavi alapbérnek megfelelő  összegű munkavállalói biztosítékot is.
   
A LIGA szerint a tervezet csorbítja, illetve megszünteti a szakszervezeti jogokat, s a kollektív szerződést kötő felet a munkáltató választja ki a szakszervezetek közül.
   
A javaslat arra ösztönzi a munkáltatót, hogy a szakszervezeteket ellehetetlenítse, és az üzemi tanáccsal kössön olyan megállapodást, amely a munkáltató érdekeit szem előtt tartva a munkavállalók jogait rájuk nézve hátrányosan szabályozza, vagy a munkáltató irányítása, befolyása alatt álló úgynevezett sárga szakszervezettel kössön "ál-kollektívszerződést" ugyanezen céllal - áll a LIGA értékelésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasági adó önellenőrzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszerforgalmiadó-kedvezmény

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink