hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A bolgár adóhivatal "bezárta" a Lukoil olajfinomítóját

  • MTI

A bolgár vám- és adóhatóság bevonta a Lukoil tulajdonában lévő olajfinomító vámraktári engedélyét, ami gyakorlatilag egyenértékű a finomító leállásával - írta a Dnevnik című napilap internetes oldala szerdán.

A lépésre azért került sor, mert a cég nem szerelte fel a raktáraiban az adóhatóság által megkövetelt mérőműszereket. A hivatal megállapítása alapján a készleteket figyelembe véve mintegy 5 millió eurónyi adó-és illetékhátralék halmozódhatott fel a cégnél.
   
Az illetékesek szerint bár a Burgasz melletti finomító az egyetlen ilyen üzem Bulgáriában, nem kell ellátási zavarokra számítani az üzemanyagpiacon, mert az ország szükséglete kielégíthető importból és a tartalékokból.
   
A kormánypártok üdvözölték a lépést, amelyet a Lukoil uralma elleni háború kezdetének minősítettek, kiemelve, hogy bármilyen nagy legyen is egy cég, ez nem befolyásolhatja az állam viszonyát a vállalathoz, a szabályokat mindenkivel be kell tartatni.
   
Az ellenzéki szocialisták viszont színháznak minősítették a lépést, kiemelve, hogy a finomító a napokban készült a szokásos nyári karbantartási üzemszünetre, s annak tervezett ideje alatt majd nyílván megegyeznek a kormányzattal.
   
A Lukoil két érdekeltsége a Lukoil Bulgaria és a Lukoil Neftohim Burgasz a két legnagyobb cég Bulgáriában. A Neftohim árbevétele tavaly elérte az 5,464 milliárd levát (1,98 leva=1 euró), míg a Lukoil Bulgáriáé a 3,349 milliárd levát. A Lukoil Bulgária a nagykereskedelmi piac 60-70 százalékát tudhatja magáénak és az olajtermékek kiskereskedelmi piacán is a legnagyobb szereplő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink