hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rizikós lesz tanúskodni, felhasználhatják személyes adatainkat - törvénymódosítás

  • adozona.hu

Januártól hiába kéri a tanú saját adatainak zártan kezelését, ugyanis ha az eljáró hatóság úgy dönt, figyelmen kívül hagyhatja a kérést. Milyen veszélyeket rejt magában a törvénymódosítás?

A tanúvédelem megteremtése 1994-ben kezdődött, akkor tették lehetővé a tanú személyi adatainak zárt kezelését. A Be. 85. § (2) bekezdése szerint a tanú következő személyes adatait kell a büntetőeljárásban felvenni és kezelni: a tanú nevét, születési idejét és helyét, anyja nevét, a lakóhelyének és tartózkodási helyének címét, foglalkozását, a személyazonosító okmány számát.

A tanú személyi adatainak zárt kezelését a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság hivatalból rendelheti el. A tanú, vagy az érdekében eljáró ügyvéd kérelmére pedig fenti hatóságok kötelesek elrendelni a zárt kezelést. A zárt kezelés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az iratok között megtalálható, de adatait hivatalosan lezártan tárolják.

Ha a tanú személyi adatainak zárt kezelését rendelték el, ettől kezdve ezeket csak az ügyben eljáró bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság tekinthette meg. Ezt a szabályt módosította a parlament . A törvény nem a kérelem megtagadását, hanem a kérelem ellenére a nyílt adatkezelést teszi lehetővé.

A nyílt adatkezelés veszélyei
Ha mondjuk egy szórakozóhelyen történt erőszakos bűncselekmény tanújaként idéznek valakit a bíróságon, legközelebb egy másik bűncselekmény tanújává is válhat, függetlenül attól, hogy szemtanúja volt-e a másik bűncselekménynek vagy sem. Elég, ha az a feltétel teljesül, hogy ugyanazon a szórakozóhelyen történt mindkét bűncselekmény és.az eljáró hatóság úgy dönt, törvényes feladata - mint az adott bűncselekmény összes körülménye feltárásához - elengedhetetlen a tanú meghallgatása.

Az a tudat, hogy a jegyzőkönyvben rögzített, vagy a tárgyaláson elhangzott személyes adatok kikerülhetnek, befolyásolhatja a tanút abban, hogy megtegye-e a vallomását, illetve, hogyan tegye azt meg.

Az új szabályozás szerint - ha az eljáró hatóságnak a törvényben meghatározott feladata másként nem teljesíthető - a tanú egyes, a feladat ellátásához szükséges személyi adata zárt kezelését mellőzi. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a zárt boríték bármikor kinyitható, amennyiben a hatóságnak szüksége van rá, és fel kívánja használni. Az a fogalom, hogy az "egyes feladat ellátásához szükséges", olyan tág és meghatározhatatlan, hogy mérceként nem szolgálhat.

Dr. Marosi Andrea ügyvéd

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. létszáma

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kis- és középvállalkozások kedvezménye

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink