hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határozott vs határozatlan: elkerülhető a 6 hónapos pihenő?

  • adozona.hu

Határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállaló munkaviszonyát egy ideig "pihentetnék". Mit tehet? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Egy cégnél határozott idejű munkaszerződésekkel dolgozom 5 éve. Most a munkáltató nem hosszabbítja meg a szerződésemet, mert 5 év után - a törvényi előírás szerint - vagy felvesz állandó alkalmazottnak határozatlan időre vagy felmond. Ők az utóbbit választották, majd munkába állhatok náluk újra 6 hónap után. Az lenne a kérdésem, hogy más cégnél elhelyezkedhetek-e? Illetve ha ennél a cégnél  még szeptember 30-a előtt közös megegyezéssel felmondanék, mennyi időnek kell eltelnie, hogy visszavegyenek?

Természetesen, amikor már megszűnt a munkaviszonya, minden további nélkül munkába állhat máshol. A munkaviszony fennállása alatt csak a jelenlegi munkáltató tájékoztatása mellett helyezkedhet el máshol.

Nem változtat a helyzeten az, hogy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony.

A határozott idejű szerződést jogszerűen idő előtt Ön sem mondhatja fel, az a határozott idő lejártával fog majd megszűnni. A 6 hónapos „várakozási idő” feltehetően azt szolgálja, hogy a következő 5 éves, határozott időtartamú periódust ne kelljen a mostanival egybeszámítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink