hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfagyakorítás nem csodaszer és nem is „spanyolviasz"

  • adozona.hu

Az áfagyakorítás módszerével mérsékelhető az áfa jelentette finanszírozási teher, igaz, hátrányai is vannak.

A finanszírozási kényszer hosszát egy fizetendő adót nem tartalmazó, visszaigénylő áfabevalláson mutatjuk be (ilyet eredményez például, ha egy vállalkozás a termékeit belföldről szerzi be és külföldre értékesíti) - írja Ágoston Péter, az RSM-DTM blogjában. Az ilyen vállalkozások alapesetben negyedéves áfabevallók, és 45-155 napig kell, hogy finanszírozzák a szállítóiknak kifizetett áfát. A 45 napos határidő arra az adóra vonatkozik, amelyet a bevallás napján fizetett meg a szállítóknak, a 155 nap pedig a negyedév első napján kiegyenlített számlák áfájára vonatkozik (a negyedév három hónapja, azaz 90 nap, majd 20 nap a bevallásig, végül további 45 nap a kiutalásig, feltéve, hogy a visszaigényelt adó meghaladja az 500 ezer forintot).

Az adózás rendjéről szóló törvény lehetővé teszi, hogy az áfabevallásaikat negyedévente benyújtó vállalkozások a havi bevallási gyakoriságra való áttérést kérjenek az adóhatóságtól. Ennek az a célja, hogy az adót visszaigénylő vállalkozások is havonta megkaphassák a pénzüket. Az „áfagyakorítás” feltételeit a törvény nem határozza meg tételesen, de különösen méltánylandó körülményként említi, ha a vállalkozás beszerzéseinek és értékesítéseinek eltérő adókulcsa okozza a visszaigénylő áfapozíciót (például 25 százalékos adókulcsú beszerzések és adómentes értékesítések). Fontos, hogy az áfagyakorítást a tárgyév végéig adja meg az adóhatóság, azt tehát adott esetben évente újra kell kérni.

Az áfagyakorítás következtében a standard 45-155 nap helyett 45-95 napra csökken az adófinanszírozási időszak: 30 nap, majd 20 nap a bevallásig, végül további 45 nap a kiutalásig, feltéve, hogy a visszaigényelt adó meghaladja az 500 ezer forintot. Az áfagyakorítás tehát nem csodaszer és nem is „spanyolviasz". A bejegyzés folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink