hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A söralátét atyja kíméletlenül irtaná az adótörvényeket

  • MTI

Új adópolitikai elképzeléssel állt elő Németországban a söralátét méretű adóbevallás ötletének atyja, Paul Kirchhof heidelbergi jogászprofesszor, aki szerint a jelenleg több mint 30 ezer paragrafusból álló német adójogot 146 paragrafusra kell szűkíteni, és be kell vezetni az egykulcsos jövedelemadót.

Kirchhof kedden bemutatott koncepciója szerint 25 százalékos kulcsra van szükség a munka- és a tőkejövedelem, valamint a vállalatok adóztatásában. Jelenleg a társasági adó 15 százalék, a tőkejövedelmet 25 százalékos adó terheli, a személyi jövedelemadó pedig 14 és 45 százalék között van Németországban.
   
Az alacsony keresetűek adómentességet kapnának, és nem kellene jövedelemadót fizetni az első megkeresett 10 ezer euró után sem, továbbá gyerekenként 8 ezer eurót le lehetne írni az adó alapjából. Az örökösödési adót egységesen 10 százalékban kellene megállapítani az egykori alkotmánybíró javaslata szerint.
   
Paul Kirchhof szerint meg kell szüntetni valamennyi adókedvezményt, és egységesíteni kell a forgalmi, a jövedéki, az örökösödési és az ajándékozási adó rendszerét. A szakértő szerint a javaslat az államra nézve semleges, a reform révén nem növekedne és nem is csökkenne a költségvetés bevétele, a terhek elosztása azonban igazságosabbá válna.
   
Kirchhof szerint van esély a koncepció megvalósítására. Először a lakosságot és a médiát kell megnyerni, aztán a politika is "erre a lóra fogad majd" - nyilatkozott az adószakértő kedden a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióadó műsorában.
   
A heidelbergi egyetem pénzügyi jogi és adójogi intézetének vezetője a 2005-ös németországi választási kampányban vált széles körben ismertté, amikor a még csak kancellárjelölt Angela Merkel beválogatta kampánycsapatába és megtette pénzügyminiszter-jelöltté.
   
Az egykulcsos - a bírálók szerint csak a gazdagoknak kedvező - jövedelemadót és az adórendszer radikális egyszerűsítését szorgalmazó javaslata igen negatív fogadtatásra talált, egyes elemzők szerint éppen Kirchhof miatt csökkent a konzervatívok népszerűsége annyira, hogy végül nagykoalícióra kényszerültek a szociáldemokratákkal.
   
Paul Kirchhof a nagykoalíciós kormányban nem vállalt tárcát, koncepciójából pedig a leginkább a söralátétes adóbevallás képe ragadt meg a köztudatban. A radikálisan egyszerű adóbevallásra vonatkozó söralátét-hasonlatot elsősorban Friedrich Merz, a Merkel-féle Kereszténydemokrata Unió (CDU) időközben visszavonult politikusa használta.
   
A híres szakértő új javaslatát kedvezően fogadták a jelenlegi kormánypártok - a CDU és bajor testvérpártja, a CSU, valamint a liberális FDP - egyes képviselői. Támogatásáról biztosította a javaslatot egyebek között Christine Lieberknecht, Türingia tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke és Volker Wissing, a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - pénzügyi bizottságának liberális elnöke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink