hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Eldőlt: 2 év alatt vezetik ki az adójóváírást és jön az újabb adóemelés"

  • adozona.hu
4

Az már jó pár hónapja kiderült, hogy a 2011-es adójogszabályokkal nem igazán jártak jól azok, akik nem jogosultak családi kedvezményre és havi jövedelmük nem éri el a 294 ezer forintot. Rogán Antal fideszes képviselő javaslatát vélhetően épp e helyzet rendezésére nyújtotta be.

Leginkább a havi bruttó 210 ezer forintot keresőknek csökkent a nettó jövedelme: ők összesen 5 763 forinttal kevesebbet visznek haza. Nem az egykulcsos adó miatt csökkent a nettó jövedelmük, hanem az adójóváírás havi mértéke és a jogosultsági határ csökkentésének, továbbá a nyugdíjjárulék fél százalékpontos emelésének eredményeként. A kormány azt ígérte, hogy senki sem jár rosszabbul. 

Rogán Antal fideszes képviselő, valamint több párttársa és Pálffy István KDNP-s honatya a törvényjavaslata szerint a kormányrendeletben határozhatná meg, hogy mennyivel kell emelni a havi 300 ezer forint alatti bruttó béreket a magántulajdonú cégeknél is, hogy a nettó jövedelmek ne csökkenjenek. Amennyiben a cégek ezt nem teszik meg, nem kaphatnak állami támogatást.

A sorok között olvasva elsőként megállapítható, hogy a bér-kommandós munkaügyi ellenőrzések csak a 2012-2013-as béremeléseket ellenőrzik majd. Ezt fogja szabályozni a kormányrendelet is. A kötelező béremelés a törvényjavaslat szerint két évig lenne érvényben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eldőlt: két év alatt vezeti ki a kormány az adójóváírást. Egy jogászi vélemény szerint az adójóváírást a szuperbruttó kivezetése miatt a következő két évben megvalósuló 2 százalékpontos  adócsökkentésnek megfelelően kellene csökkenteni. Ennek azonban matematikailag aligha van értelme. A 2,16 százalékkal csökkentett jövedelemre vetített adókulcs értéke ugyanis függ a havi bruttó bértől.

A 78 ezer forintos minimálbérnél a szuperbruttó felének kivezetése kerekítve 1 700 forint adómegtakarítást jelent 2012-ben. Száznyolcvanezer forintos bruttó bérre (eddig jár teljes összegben az adójóváírás) az adócsökkentés hatása 3 900 forint. Ennyivel kisebb nettóbér kompenzációra van szükség.

A bruttó bért így 2012-ben 17,5 százalék járulék és 18,2 százalék személyi jövedelemadó, összesen 35,7 százalék terheli, másként a nettó bér a bruttó bér 64,3 százaléka. Az elvárt emelésre is meg kell fizetniük a munkáltatónak a 27 százalék tb-járulékot és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy senki se járjon rosszul, a munkáltatóknak úgy kellene hozzájárulniuk, hogy költségeik körülbelül fele kerülne a munkavállalójukhoz, fele pedig a költségvetést gazdagítaná. Mi ez, ha nem burkolt adó- és járulékemelés?

Angyal József
okleveles adószakértő, matematikus  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (4)
Nem Vagyok

Oké, igaz a cikk is és igazak a hozzászólások is.

Az a kérdés, hogy a fenébe nyeri a fidesz 50+ százalékkal az időközi választásokat?!

Pécsi

A megszüntetés szóra milyen szép alternatívát talált ki a Fidesz?
Kivezetés.
Aztán: ha ők a gazdagabbaknak adnak az belső kereslet élénkítésen alapuló gazdaságélénkítés. ha az Mszp ad, 13. havi nyugdíj és 13. havi fizetés, 50%-os béremelés, na az akkor felelőtlen osztogatás.

Közírók is hogy megeszik ezt az ostoba szómágiát!?

Salamonné

Szerintem hozzáértő embereknek kellene kialakítani a szja-t, akik felmérést is végeznek pl. vidéken vagy olyanoknál akik nem kis gyerekeket, hanem középiskola után tartják el gyerekeiket, hiszen akkor vannak a legtöbbe! Olyan keresetekről beszélnek Pesten, hogy a vidéki ember még csak álmodni sem mer róla, és tisztában van vele, hogy a munkáltató nem fog emelni a béreken, hiszen úgy sem kapnak állami támogatást, mert nem ülnek közel a tűzhöz. Viszont, ha mégis kötelezik hogy emeljen, elbocsátások lesznek! De a nagyokat nem érdekli, hiszen csökkentsük az államadósságot a kis ember pénzéből, és közben gyártsunk olyan leveleket (milliókért), melyekre úgy is tudják a választ!

Kamupipőke

Kapkodnak a fülkeforradalmárok! Hiába na, tényleg praktikusabb a sánta kutya, mert abban több a lehetőség!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink