hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár: mit és hogyan adhat a munkaadó?

  • adozona.hu

Az adóztatási elv ugyan nem változott, de a béren kívüli juttatások adózása módosult 2011-ben.Az önkéntes kölcsön nyugdíjpénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás is cafeteria-juttatásnak minősül, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A cafeteria-juttatásokra 2011-től új rendelkezések vonatkoznak a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvényben. Ez azonban nem jelent új adóztatási elvet, a béren kívüli juttatások után továbbra is a kifizetőt terheli az adó, és ezen kívül sem a juttatónak, sem a magánszemélynek nincs más kötelezettsége. A változás az, hogy e juttatások után is egységesen 16 százalék az adó mértéke a 1,19 százalékos adóalap-szorzóval megállapított adóalap után.

Ilyen béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató havonta adott hozzájárulása a minimálbér 50 százalékát (2011-ben havi 39 ezer forintot) meg nem haladó összegben önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba, valamint a minimálbér 30 százalékát (2011-ben havi 23 400 forintot) meg nem haladó összegben önkéntes kölcsönös önsegélyező és egészségpénztárakba.

A hozzájárulás – az adott hónapokra vonatkozó összegek közlésével – több hónapra előre, vagy utólagosan legfeljebb három hónapra egy összegben is utalható a pénztárba. Ebben az esetben a hozzájárulás a magánszemélynél a közölt összegeknek megfelelő hónapok szerinti bevétel. A megállapított adót a közölt összegeknek megfelelő hónapokra vonatkozó szabályok szerint és mértékkel, előre történő utalás esetén a hozzájárulás közölt hónapjának, utólagos utalás esetén az utalás hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni.

A munkáltatói hozzájárulásra vonatkozó szabályok alkalmazásának feltétele a magánszemély nyilatkozata arról, hogy más juttatótól nem kapott az adott hónapban hozzájárulást. Ha a juttatásra vonatkozóan az adóhatóság a feltételek fennállásának hiányát állapítja meg, a jogkövetkezményeket – ha nem rendelkezik a magánszemély nyilatkozatával – a munkáltató viseli. Ha az adóhiány a magánszemély valótlan nyilatkozatának a következménye, illetve ha a magánszemély a nyilatkozat átadását nem tudja igazolni, akkor az adóhiányt és jogkövetkezményeit a magánszemélynek az adóhatóság határozata alapján kell viselnie.

Az adószabályok alkalmazhatóságának további feltétele az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény rendelkezéseinek betartása is. A legfontosabb előírások a következők:

• Munkáltatói hozzájárulást a pénztárral kötött szerződés alapján csak munkáltató (cég, szervezet, egyéni vállalkozó stb.) a vele munkaviszonyban álló munkavállalója tagdíjfizetési kötelezettségének egészben vagy részben történő átvállalása révén teljesíthet.

• A hozzájárulásból egyetlen olyan munkavállaló sem zárható ki, aki a munkáltatónál legalább hat hónapja munkaviszonyban (közalkalmazotti, közszolgálati, szolgálati stb. jogviszonyban) áll. Munkavállalóként mindhárom típusú pénztárban egyidejűleg is vállalható hozzájárulási kötelezettség.

• A hozzájárulást minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegben vagy a munkabér azonos százalékában (a munkavállaló által választott pénztártól függetlenül) egységesen kell megállapítani, de pénztártípusonként különbséget is tehető. A munkabér százalékában meghatározott munkáltatói hozzájárulás esetén a munkáltató meghatározhatja a hozzájárulás legkisebb és legnagyobb összegét is. Az előzőektől eltérően – az életkorral növekedő mértékben - korcsoportonként egységesen el lehet térni azon alkalmazottak tekintetében, akik 15 éven belül betöltik a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkorhatárt betöltött alkalmazottak esetében a hozzájárulás nem haladhatja meg a nyugdíjkorhatárt be nem töltött alkalmazottak részére megállapított mértéket.

• Amennyiben a munkavállaló írásban kéri, a munkáltató a kérelmező tag javára vállalt hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének teljesítését szüneteltetheti vagy megszüntetheti. Egyebekben a munkáltató a hozzájárulás teljesítését kizárólag valamennyi pénztártag alkalmazottjára kiterjedően szüneteltetheti vagy szüntetheti meg.

A havi hozzájárulásnak a minimálbér 50, illetve 30 százalékát meghaladó részének 1,19-es szorzóval megállapított adóalapja után a munkáltatónak a 16 százalék személyi jövedelemadón kívül 27 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie, de más kötelezettség ezzel összefüggésben sem terheli a munkáltatót és a munkavállalót.

Az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás és annak adója (ehója) a társasági adó szempontjából és az egyéni vállalkozónál a bevétellel szemben elszámolható elismert költségnek minősül.

Surányi Imréné

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink