hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"A péksütemény olcsóbb elvitelre, mintha megennénk a helyszínen"

  • adozona.hu

Az árkülönbség abból adódik, hogy más az áfája egy éttermi szolgáltatásnak, mint a termékértékesítésnek - derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nemrég módosított állásfoglalásából, melyet a Nemzetközi Adókonferencia második napján ismertetett az egyik előadó az országon belüli áfaanomáliák kapcsán. Szó volt még csportos adóalanyiságról, láncügyletekről. Olvassa el rövid összefoglalónkat!

Láncértékesítésnél csak egy adásvétel lehet adómentes és az eladásoknak időben egymást kell követniük - hangsúlyozta előadásában Vékási Tamás, az Ernst&Young adópartnere. A termékértékesítéssel kapcsolatos áfatervezési kérdések kapcsán megjegyezte azt is egy háromszereplős láncügyletben az eset összes körülményét mérlegelve kell meghatározni, hogy a fuvart melyik termékértékesítéshez kell allokálni.Amennyiben például a lánc első szereplője intézi a fuvart, a rendelkezési jog a közvetítőre az áru megérkezésének tagállamában tud átszállni, emiatt az első értékesítés a Közösségen belüli ügylet. De, ha a lánc utolsó szereplője intézi a fuvart, akkor a rendelkezési jog már az áru feladásának országában átszáll a lánc valamennyi tagjára (egymást követően), így az utolsó értékesítés számít majd a Közösségen belüli ügyletnek.

A szolgáltatások teljesítési helyéről Rabb Andrea, a Magyar Okleveles Adószakértők alelnöke beszélt: más szabály vonatkozik adóalanyokra és nem adóalanyokra.Míg az előbbinél az számít a teljesítés helyének, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, az utóbbinál pedig, ahol a szolgáltatás nyújtója. A teljesítési hely meghatározásánál egyébként a speciális szabályok prioritást élveznek a főszabállyal szemben. 

Ami az áfa megfizetését illeti, kis túlzással mondhatjuk: ahány ország, annyi kulcs, de még országon és akár ugyanazon a termékcsoporton belül is lehetnek eltérő adókulcsok mutat rá Földes Balázs, a KPMG szenior adómenedzsere. Jó példa erre szerinte az, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal honlapján alig kéthete jelent meg egy állásfoglalás módosítása, melynek értelmében cukrászdában elfogyasztott pékárura 25 százalékos áfát kell megfizetni, míg ha ugyanazt a pékárut elvitelre kérjük, akkor márcsak 18 százalék általános forgalmi adó terheli. Ez utóbbi ugyanis termékértékesítésnek, az előbbi pedig cukrászdában nyújtott szolgáltatásnak minősül.

Az áfakulcsok mellett Magyarország a bevallásban is élvonalhoz tartozik: a 160 soros dokumentum, soronként 2-3 kitöltendő rublikával, az egyik leghosszabb és legkomplexebbnek számít az EU-n belül.

A konferencián szó volt még a csoportos adóalanyiság előnyeiről és arról, hogy alapítása előtt milyen szabályokat kell figyelembe venni, különös tekintettel arra, hogy kinek mekkora a felelőssége a csoporton belül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink