hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati nyugdíj: hány százalékot kell 50 éves korig folyósítani? - törvényi előírás

  • Molnár László

Már hetek óta a rendvédelmi szervek tagjainak „korkedvezményes” nyugdíja, illetve annak megvonása van napirenden.. A szakszervezeteknek és a kormánynak azóta sem sikerült megállapodniuk, de az Adózóna kétrészes cikksorozata összefoglalja, mit is kell tudni a témáról. A jelenlegi szabályozás értelmében érvényes korhatárról és nyugdíjszámításról, a nyugdíjak összegéről lesz szó.

Cikkünk első részében a jogszabályi hátteret tisztáztuk, s azt, kinek jár szolgálati nyugdíj, valamint kitérünk arra is, hogy miként kell a rendvédelmisek esetében számítani a szolgálati időt.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik és biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A hivatásos szolgálat felső korhatára a társadalombiztosítási nyugellátási szabályok szerint a hivatásos állomány tagjára születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnál 5 évvel alacsonyabb életkor betöltése.

2010. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik. A nyugdíjkorhatár az 1952. január 1-je előtt születettek esetében változatlanul a betöltött 62. életév maradt.

  Felső korhatár  alakulása         Öregségi nyugdíjkorhatár
1952. január 1-je előtt születettek esetében   betöltött 57.  betöltött 62. életév
1952-ben születettek esetében                          57. életév betöltését  követő 183 nap                 62 + 183 nap
1953-ban születettek esetében                                              betöltött 58.    betöltött  63. életév
1954-ben születettek esetében                         58. életév betöltését követő 183 nap               63 +183 nap
1955-ben születettek esetében                                              betöltött 59. betöltött 64. életév
1956-ban születettek esetében                         59. életév betöltését követő 183. nap               64 + 183 nap
1957-ben vagy azt követően születettek betöltött 60. betöltött 65. életév


A szolgálati nyugdíjat teljes összegben kell folyósítani a hivatásos állomány tagjai részére, ha

- a szolgálati viszony a felső korhatár elérésekor szűnt meg,

- 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik és szolgálati viszonya a következő okok miatt szűnt meg:
- a fegyveres szervnél létszámcsökkentést kell végrehajtani és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség,
- átszervezés következtében szolgálati beosztása megszűnt, a számára felajánlott, a végzettségének és képzettségének megfelelő más beosztást nem fogadta el,

- szolgálati nyugellátásra szerzett jogosultságot és az eredeti beosztásában szolgálati érdekből tovább nem foglalkoztatható, a számára felajánlott, legalább azonos szintű beosztást pedig nem fogadta el,
- berendelés, más szervhez vezénylés, illetve nemzetközi szervnél végzett tevékenység megszűnése esetén részére végzettségének, képzettségének megfelelő beosztás nem biztosítható és rendelkezési állományba nem helyezhető,
- országgyűlési vagy európai parlamenti képviselővé főpolgármesterré, főpolgármester-helyettessé, megyei közgyűlés elnökévé, alelnökévé, polgármesterré, alpolgármesterré történt megválasztás,
- állami vezetővé történt kinevezése, megválasztása,
egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt,
- 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkezik és szolgálati viszonya megszűnésekor az 50. életévét már betöltötte, vagy egészségkárosodása a 40 százalékot elérte, de még nem rokkant.

A szolgálati nyugdíj 50 százaléka folyósítható az 50. életév betöltéséig, illetve az egészségkárosodás 40 százalékos mértékének eléréséig, ha a hivatásos állomány 25 év szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkező tagjának a szolgálati viszonya az 50. életéve betöltése előtt közös megegyezéssel szűnik meg. Ezt követően a szolgálati nyugdíj teljes összegben jár.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjrendszerben lehetőség van az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően a nyugdíj igénybevételre, az ún. előrehozott öregségi nyugdíjazás formájában. Az öregségi nyugdíjkorhatár 62-ről 65. életévre történő fokozatos emelése az előrehozott nyugdíjazáshoz szükséges életkori feltétel 63 évre szintén fokozatos emelését is jelenti. A férfiak számára 2011-től, a nők számára 2013-tól megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj. Ekkortól kezdve az öregségi nyugdíj előrehozása mindenképpen a nyugdíj csökkentését vonja maga után. Az új rendszerben 37 év szolgálati idő szükséges az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez.

 

A hivatásos állomány tagja a tényleges nyugállományba helyezésekor választhat az alábbiakból:

- nyugdíjra jogosultsághoz meghatározott tényleges szolgálati idő megszerzésekor hivatalból megállapított – de  nem folyósított – szolgálati nyugdíja összege és

- a 2007. december 31-én hatályos nyugdíj megállapítási szabályok szerint megállapított (rögzített), de nem folyósított szolgálati nyugdíj összege, valamint

-a tényleges nyugállományba helyezéskor megállapított nyugdíjak között azzal, hogy ha a rögzítést követően szolgálati időt szerez, akkor a rögzített nyugdíjat az évenkénti emelésekkel  növelve kell figyelembe venni.

További kedvezményes szabály, ha a hivatásos állomány tagja a hivatásos állományba való visszavételre előírtaknak megfelelő visszavételét követően legalább 365 nap tényleges szolgálati időt szerez, a szolgálati viszonyának megszűntetésekor kiszámított szolgálati nyugdíj helyett – amennyiben az számára kedvezőbb – választhatja a korábbi vagy rögzített nyugdíjának az évenkénti emelésekkel növelt összegét.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt elérte és eddig az időpontig legalább 20 év szolgálati időt szerzett, kérheti nyugdíja összegének folyósítás nélküli megállapítását (rögzített nyugdíj).

Amennyiben a nyugdíjra jogosító korhatáron túl tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári nap szolgálati időt szerez és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején – amennyiben számára kedvezőbb –választhatja az évenkénti emelésekkel növelt rögzített nyugdíjat a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett.

 

A szolgálati nyugdíj összege függ az illetmény és illetmény jellegű juttatások havi átlagától, valamint a társadalombiztosítás szempontjából figyelembe vehető szolgálati idő tartamától.

A szolgálati nyugdíj összegét a szolgálati viszony megszűnését közvetlenül megelőző 365 nap (szökőév esetén 366 nap) alatt a szolgálati viszony keretében elért a kifizetést időpontjában hatályos jogszabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló illetménynek és illetmény jellegű juttatásoknak az elért jövedelemből levont egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék összegével, továbbá a fennmaradó összegre képzett személyi jövedelemadó összegével csökkentett összege havi átlaga alapján kell megállapítani.

A kiszámításnál alkalmazni kell a társadalombiztosítási jogszabályoknak az öregségi nyugdíj megállapításánál előírt korlátozásokat.

A mérték meghatározásánál a társadalombiztosítás szempontjából figyelembe vehető szolgálati időtartam az irányadó.

Szolgálati nyugdíj                            Tb nyugdíj

Szolgálati idő/év

Havi átlagkereset %-a

10

 

33,0

15

 

43,0

25

65,0

63,0

26

66,0

64,0

27

67,5

65,0

28

69,0

66,0

29

70,5

67,0

30

72,0

68,0

31

73,5

69,0

32

75,0

70,0

33

76,5

71,0

34

78,0

72,0

35

79,5

73,0

36

81,5

74,0

37 és ennél több

83,0

75,5

38

 

77

39

 

78,5

40 és

 

80,0

minden további évre

 

2-2%

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ. Az öregségi nyugdíj összegét azonban az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (ez ma 23 évet jelent) – a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló – nettósított havi átlagkeresetből kell kiszámítani.

A Hszt. alapján járó nyugellátásokat és baleseti ellátásokat – az Információs Hivatal kivételével – a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv (Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság) állapítja meg.

A nyugellátásra jogosultnak a nyugállományba helyezést követő 2 hónapra nyugdíj helyett az utolsó havi illetménye kétszeresének számított személyi jövedelemadóval csökkentett összegét kell kifizetni.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink