hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjvagyonban lévő külföldi értékpapírok letétkezelője az Unicredit lett

  • MTI

Az Unicredit nyerte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) pályázatát a magán- nyugdíjpénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba átkerülő külföldi értékpapírok letétkezelésére; az erről szóló szerződést múlt pénteken írták alá, mondta az MTI-nek hétfőn Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A megállapodás nagyban segíti a június 1. és 12. között megvalósuló vagyonátadás zavartalan lebonyolítását - tette hozzá. Az alapba kerülő vagyon kezelése az ÁKK feladata. Az ÁKK öt jelentkező közül zártkörű pályázaton választotta ki a legjobb ajánlattevőt.
   
A pályázat külföldi értékpapírok 29 országban való letétkezelésére szólt. A PSZÁF-tól a december végi állapotról kapott információkból ugyanis kiderült, hogy a magánpénztári portfolióban lévő külföldi értékpapírok egy részét nem a Kelernél, hanem jórészt külföldön, ottani letétkezelőknél tárolták a pénztárak. A pályázatra egyébként a Kelert is meghívták, de nem a központi letétkezelő adta  legolcsóbb ajánlatot, mivel ezen külföldi, a Kelerben eddig nem bevezetett értékpapírszámlák kiépítése valószínűleg a számára is jelentős többletköltségeket okozna.
    
Az Unicredit egyébként a nyugdíjpénztári vagyon legnagyobb letétkezelője Magyarországon, a vagyon mintegy egynegyede van nála letétben - ismertette Borbély László András.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint a tavalyi harmadik negyedév végén a  teljes, akkor 2.903 milliárd forint értékű magán-nyugdíjpénztári vagyon 16 százaléka feküdt külföldi értékpapírokban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink