hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közelgő határidő: idén már szankcionál a NAV

  • adozona.hu

Közeleg a május 31-i határidő, amikor a cégeknek be kell nyújtaniuk az éves beszámolóikat. Az a cég, amelyik nem teszi közzé mérlegét a szükséges mellékletekkel a megadott határidőig, bírságra és adószáma felfüggesztésére számíthat. Mit érdemes még észben tartaniuk a cégvezetőknek? Összefoglaltuk.

A beszámoló közzététele a gyakorlatban az eredménykimutatási és a kiegészítő melléklet és a könyvvizsgálói jelentés (ha van) valmint az eredményfelosztási határozat nyilvánosságra hozatalát jelenti. 

A mérleget és az eredménykimutatást adatonként kell beírni, mint egy adóbevallásra. A kiegészítő mellékletet a könyvvizsgálói jelentést és az eredményfelosztási határozatot pdf formában kell csatolni, de szkennelt irat nem lehet! A költségtérítési igazolás a kincstár által küldött formátumban kell csatolni. A nyomtatvány és a csatolmányok beküldésével eleget tettünk a közzétételi és letétbe helyezési kötelezettségnek. Amennyiben a fájlok informatikailag épek, a befizetés igazolás elfogadható a közzététel egy-két perc múlva ténylegesen megtörténik. Ez itt ellenőrizhető. A közzétételi költségtérítés számláját elektronikus formában megküldik néhány napon belül a megadott e-mail címre.

Közzétételre benyújtandó beszámolók:

- éves beszámoló
- egyszerűsített éves beszámoló
- összevont (konszolidált) éves beszámoló
- közhasznú egyszerűsített éves beszámoló

Beküldési határidő:

- Éves, egyszerűsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül.
- Éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül.

A közzététel menete a következő:

A közzétevő cég nevében az Art szerinti képviselője is eljárhat. A kincstártól elektronikus úton kell egy közzétételi költségtérítési befizetési azonosítót kérni.
A kincstárnak el kell utalni a 3 ezer forintot, az utalás közleményében ez az azonosító szerepeljen
A befizetés igazolás a kérelemben megadott e-mail címre jön. Majd az ABEV nyomtatványkitöltővel  a megfelelő nyomtatványt (beszámoló típus függő) ki kell tölteni, és a kötelező mellékletek csatolásával beküldeni.

A közzétételről bővebben itt olvashat.

Tavaly csak figyelmeztetett a hatóság idén szankcionál is az alábbi esetekben:

- A beszámoló nem teljes,kiegészítő melléklet nem megfelelő, nincs eredményfelosztási határozat, könyvvizsgálati kötelezettség esetén nincs záradék, vagy könyvvizsgálói jelentés a közzétett anyagban
- Nincs megfizetve a közzétételi díj
- A beszámoló számszakilag hibás például nem megfelelően lett kitöltve a mérleg vagy az eredménykimutatás

A fenti esetekben az adózó nem tett eleget a közzétételi kötelezettségnek nem tett eleget, ilyenkor a NAV 15 napos teljesítési határidővel felhívja a figyelmet teljesítésre, ha ez eredménytelenül telik el, felfüggesztik az adószámát 60 napra - figyelmeztet Kenyeres Sándor, az Adózóna okleveles adószakértője. Ezidő alatt még pótolni lehet a hiányzó dokumentumokat és javítani a hibákat és újra aktiváltathatóvá válik az adószám. A 60 nap eredménytelen letelte után a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszüntetését, ebből nincs visszaút. A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, mutat rá Béres Molnár Gergely az Adózóna könyvvizsgálója és adószakértője. A felfüggesztés tényét a NAV honlapján hirdetményben teszi közzé, ez tartalmazza a határozott időtartam kezdő és záró időpontját is. Nem érdemes idáig eljutni, hiszen a felfüggesztés alatt a cég a közösségi adószámát sem használhatja, és az áfa területén is vannak jogkövetkezmények, sem levonni, sem visszaigényelni nem tudja az áfát.

A közzétételi kötelezettséget elmulasztó személyt bírságolni lehet 500 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel. nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az adószám felfüggesztés ideje alatt az adózó nem számolhatja el a rá áthárított áfát, és nem igényelhet vissza semmit.

Sajátos beszámolási kötelezettségek:

Előtársasági időszak

A cég a cégjegyzékbe történő bejegyzésének, illetve a cégbejegyzési kérelem jogerős elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követő 90 napon belül köteles az előtársasági működésről készített beszámolóját közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat részére eljuttatni. A 90 napos határidő meghosszabbodik mindaddig, amíg a cégbejegyzési eljárás folyamatban van [Számv.tv. 135. § (2) bekezdés].

Devizanemek közötti áttérés

A cég az áttérés előtti pénznemben készített beszámolóját, az áttérést követő 90 napon belül köteles közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat számára benyújtani [Számv.tv. 145. § (4) bekezdés].

Felszámolás

A tevékenységet lezáró beszámolót a cég, a mérleg fordulónapját követő 45 napon belül köteles a Céginformációs Szolgálat részére közzététel céljából benyújtani [225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdés].

Végelszámolás

A tevékenységet lezáró beszámolót a cég a végelszámolás kezdő időpontjától számított 45 napon belül köteles benyújtani közzététel céljából a Céginformációs Szolgálat részére [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdés].  A cég a végelszámolás időszaka alatt készített számviteli beszámolót a végelszámolási időszak üzleti éve mérlegfordulónapját követő 150. napon belül köteles a Cégszolgálat részére közzététel céljából benyújtani [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 5. § (6) bekezdés].

A cég a törlésére irányuló kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb a mérlegfordulónapot követő 150. napon belül a végelszámolási időszakot lezáró beszámolót köteles közzététel céljából a Céginformációs Szolgálathoz benyújtani [72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet 7. § (6) bekezdés].
Ismételt közzététel

A megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibák esetén a már közzétett - az adott üzleti évet megelőző üzleti évre vonatkozó - éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót ismételten közzé kell tenni és a cégbíróságnál letétbe kell helyezni.(Számv.tv. 154. §)

Amennyiben a cég határidőn belül nem tett eleget közzétételi kötelezettségének, a Céginformációs Szolgálat köteles a cégbírósághoz fordulni hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatása érdekében. A cégbíróság felhívja a céget, hogy a megjelölt határidőn belül kötelezettségének tegyen eleget. Ha a cég a felhívásban foglaltakat nem teljesíti, a cégbíróság törvényességi felügyeleti intézkedést alkalmaz.
 
Nem kell benyújtani azon szervezetek pénzügyi beszámolóit, melyeket nem a Cégbíróság jegyzett be:

alapítványok, sportegyesületek, társasházak, vadász-, vízügyi-, egyéb társaságok, egyesületek, pártok, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, egyházak és szakszervezetek.
 
A közzétételért a vállalkozás, illetve annak vezetője a felelős. A számviteli törvény előírásainak (részben vagy egészben) nem megfelelő beszámoló közzététele 500 ezer Ft mulasztási bírsággal szankcionálható. Nem megfelelő a beszámoló, ha abban téves adatok szerepelnek, vagy a számviteli törvény által kötelezően elírt tartalom (például a kiegészítő melléklet szöveges részből) hiányzik.
 
Amennyiben a felfüggesztés ideje alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszüntetését a cégbíróságon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink