hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szanyi: az IMF nem hagyta volna jóvá, hogy ellopják a nyugdíjra félretett pénzeket

  • MTI

November vége óta 372 ezren szignálták az MSZP aláírásgyűjtő ívét - mondta Szanyi Tibor kedden sajtótájékoztatón, hozzáfűzve: mivel öt kérdésükből négy változatlanul aktuális, folytatják az akciót, de már nem kampányszerűen.

A szocialisták elnökségi tagja emlékeztetett: követeléseik között szerepelt, hogy a kormány adja vissza az emberek nyugdíjra félretett pénzét, hozzon intézkedéseket a devizahitelesek érdekében, térjen vissza az igazságos közteherviseléshez, fejezze be az indoklás nélküli elbocsátásokat és állítsa helyre az Alkotmánybíróság (Ab) eredeti hatáskörét. Rámutatott: az Ab az indoklás nélküli felmentéseknek megálljt parancsolt, a többi követelésük viszont nem teljesült.
   
Szanyi Tibor reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi szavaira is, aki a Széchenyi Klub rendezvényén arról beszélt: Magyarország pénzügyi függetlenségi és gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF "kipaterolása" volt. A szocialista politikus szerint ez a nyilatkozat is jelzi, Matolcsy alkalmatlan a miniszteri tisztség ellátására, és a "lelkivilágát minősíti", hogy utólag belerúg a Nemzetközi Valutaalapba. Arról azonban már a Bajnai-kormány döntött, hogy nem hívja le az IMF-hitel utolsó részleteit - tette hozzá.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, az IMF nem engedte volna a bankadó és a válságadók bevezetését és a "nyugdíjrendszer reformjának" folytatását, elmondta: "magyarra fordítva" ez azt jelenti, a valutaalap nem hagyta volna jóvá az emberek megsarcolását és "ellopni" a nyugdíjra félretett pénzüket.
   
A Rédly Elemér győri plébános kezdeményezésére létrejövő államadósság-csökkentő alappal kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormánypártok "egy naiv papot használnak élőpajzsként a saját blőd politikájuk fényezésére". Hozzátette: "közgazdasági ostobaság", hogy ha egy magánszemély befizet ezer forintot az alapba, kap cserébe ezer forint adókedvezményt, így ugyanis "mindenki kitörölheti vele a szemét, az állam is meg az is, aki adta".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink