hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Világbank: a magyar cégek nyereségét adóztatják meg a legjobban

  • hvg.hu

A térség egyik legmagasabb adóterhelése, közel 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint - írja a Világgazdaság.

A tanulmány alapján Magyarország a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén a hetedik legmagasabb elvonási szintet produkálja az egész EU-ban. A napilap szerint ugyanakkor a magas adóráta részben a Világbank elemzésének metodikájával is magyarázható, a modellszámítás egy specifikus céget vesz figyelembe kedvezmények nélkül. Ha ugyanis a társasági adó GDP-hez viszonyított mértékét vesszük figyelembe, akkor Magyarországnak az egyik legalacsonyabb a rátája az egész unióban.

A Világgazdaság rámutat: az, hogy egy céget vagy ágazatot mekkora terhelés érint egy-egy országban, számtalan tényezőn múlik. Többek között azon is, hogy gazdálkodásának mely tételei szerepelnek az adóalapban, és melyek nem. Magyarország több befektetőnek kínál komoly kedvezményeket, a kormány ezért is ódzkodik a közös EU-s társaságiadó-alap átvételétől. Könnyen lehet ugyanis, hogy azzal jóval kevésbé tűnnénk versenyképesnek - írja a lap. Az viszont kétségtelen, hogy a helyi iparűzési adó sokat ront a magyar adórendszerről alkotott képen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bejelentett részesedés végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink