hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán az adórendszerről: júniustól senki sem járhat rosszul

  • FH/Hírszerző

A miniszterelnök a Tények műsorának beszélt több aktuális témáról, köztük az adórendszerről.

Kompromisszumos megoldásnak nevezte Orbán Viktor, hogy az új alkotmány tervezete szerint az Alkotmánybíróság csak akkor kapja vissza eredeti jogköreit, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken. A miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjújában beszélt erről.

A kormányfő azt mondta, hogy a válság leküzdése érdekében a gyors és azonnal hatályba lépő gazdasági döntések a legfontosabbak és az államadósság csökkentése érdekében gyorsan is kell haladni. Szerinte attól nem kell tartani, hogy egyes törvények ne állnák ki az alkotmányosság próbáját, hiszen a korlátozás mellett bővül is a taláros testület jogköre. Az Alkotmánybíróság ugyanis már a jogszabályok elfogadás előtt véleményt mondhat azokról, így - a miniszterelnök szerint - sokkal hasznosabbá válik a munkája.

Orbán Viktor a gyermekek után járó szavazati joggal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "itt egy nagy félelem működik". "A roma családokban több gyermek van, mint a nem roma családokban ezért a romák részesedése a szavazókörben megnőne. És ezt nagyon sokan nem akarják" - fogalmazott a kormányfő a nemzeti konzultációban beérkezett véleményekkel kapcsolatban. Szerinte később erre érdemes újra visszatérni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a határon túli magyarok szavazati joga már nem kérdés. Az vár tisztázásra, hogy milyen formában lehet megvalósítani, arról pedig a választójogi törvény rendelkezik majd.

A kormányfő az interjúban elmondta azt is, hogy az adóváltozások miatt elindított bérkommandó áprilisig készíti el jelentését. Ezután fog dönteni a kormány, Orbán Viktor megfogalmazása szerint inkább megállapodni szeretnének a munkaadókkal, mint kényszeríteni. Júniusig rendezik a kérdéseket, azután senki sem járhat rosszabbul az új adórendszerrel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló és kamatok

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink