hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alacsonyabb nettó bérek: az adójóváírás a "bűnös"

  • hvg.hu

Sokan az egykulcsos adó bevezetését teszik felelőssé azért, hogy csökkent a fizetésük, holott a magyarázat ennél jóval összetettebb. Az adójóváírás- és a jogosultsági határ csökkenése miatt legrosszabbul a gyermektelen, bérből élők járnak. Számukra is van azonban megoldás.

Akciócsoportot hoz létre a kormány, hogy megvédje a versenyszféra munkavállalóinak nettó nominálbérét, de a Liga Szakszervezetek szerint a Fidesz csupán a saját adóreformjától óvja a béreket. Az egykulcsos adórendszer a szervezet szerint ugyanis a mai formájában gyakorlatilag minden olyan munkavállalót, aki a nemzeti átlagkereset másfélszerese alatti fizetést kap, többezer forintos büntetéssel sújt. Ezt ugyan a LIGA Szakszervezetek hónapok óta mondja az érdekegyeztetés "légüres terébe", a kormány mégis tántoríthatatlan volt. Aztán megjöttek az első fizetések, és a végösszeg mégis csak kevesebb lett a tavalyinál. A kormány - a Liga Szakszervezetek álláspontja szerint - végleg összezavarodott, ezért ahelyett, hogy a beígért reformokat, nagy strukturális átalakításokat jelentették volna be most hétvégén, pánikszerűen saját hibáik elmaszatolásába kezdtek.

A fizetések csökkentését a közszférában rendelettel kompenzálja a kormány, ám a versenyszféra béreit a kormány nem tudja befolyásolni, még akciócsoportokkal sem - hangsúlyozta Angyal József okleveles adószakértő. A fizetések pedig nem az egykulcsos adó bevezetésének esnek áldozatul, hanem az adójóváírás és a jogosultsági határ csökkentésének, a családi kedvezmény bevezetésének és a nyugdíjjárulék emelésének. 2011 januárjától az adójóváírás 15 100-ról 12 100 forintra, a jogosultsági határ 3 millió 188 ezer forintról 2 millió 750 ezerre csökkent, miközben a nyugdíjjárulék 9,5 százalékról 10-re nőtt. 

Az Adózóna 2010-2013-as bérkalkulátora szerint idén rosszul járnak azok, akik a rendes minimálbér felett, de bruttó 294 ezer alatt keresnek. Az a dolgozó, aki havi 80 ezer forintra van bejelentve, 2 384 forinttal visz haza kevesebbet idén, pedig kétezerrel több a bruttó bére, mintha minimálbérért foglalkoztatnák. A nyugdíjjárulék emelésének és az adójóváírás szűkítésnek köszönhetően minél magasabb a bruttó bér, annál több marad a dolgozó zsebében. Havi bruttó 100 ezer forintnál például már csak 2 230 forinttal jár rosszabbul a munkavállaló.

Az alacsonyabb nettó bér az okleveles adószakértő szerint betudható az adójóváírás havi háromezer forinttal és a jogosultsági határ több mint 300 ezer forinttal csökkenésének.

Ha kíváncsi arra, hogy miként kerülhető el, hogy csökkenjen a fizetése, kattintson a hvg.hu cikkére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink